Bohumín kritizuje stát kvůli dávkám, které proplácí za bydlení v ubytovnách

20. březen 2017
Zprávy , Zprávy

Bohumín kritizuje stát kvůli ubytovnám. Radnice tvrdí, že úřad práce vyplácí přemrštěné částky na doplatcích za bydlení a byznys s chudobou dál pokračuje. Nájemné v městských bytech je přitom výrazně nižší, než žádají majitelé ubytoven. Úřad práce ale říká, že to nelze srovnávat, protože sociálně slabé rodiny nemají šanci se do městských bytů dostat.

Jedna z ubytoven je na pěší zóně přímo v centru Bohumína. Lidé jsou z toho nešťastní, na nájemníky z ubytovny si stěžují. Podle nich jsou hluční a dělají v okolí nepořádek.

Myslí si to třeba tyto dvě prodavačky ze sousedního papírnictví. „Zkuste se tady projít po šesté hodině, jestli uvidíte našince chodit. A když se setmí, neuvidíte živáčka,“ říká jedna z prodavaček.

Bohumínská radnice tvrdí, že majitelé ubytoven si říkají o vysoké nájmy, a stát to proplácí.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí a Úřad práce stále nedodržuje zákon, protože nevyplácí obvyklé náklady na bydlení do těchto ubytoven, ale vyplácí přemrštěné částky,“ říká starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD).

Upozorňuje, že v bohumínských městských bytech je nájemné výrazně nižší. „Zatímco u nás jsou náklady na bydlení šest sedm tisíc korun, to znamená nájem včetně všech služeb, včetně tepla, tak v soukromém bytě je to kolem 20 tisíc korun. A z toho 15 tisíc směle proplatí úřad práce na sociálních dávkách,“ dodává starosta.

Mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková s takovým srovnáváním cen bytů ale nesouhlasí. „V ubytovnách většinou bydlí lidé, kteří nemají jinou možnost bydlení. Nemohou bydlet ani v nájemní, ani ve standardní formě bydlení. Nelze proto srovnávat cenu za metr čtvereční v bytě a cenu za metr čtvereční v ubytovně,“ říká mluvčí.

Úřad práce se společně s bohumínskou radnicí snaží vytvořit podklady, podle kterých by úředníci mohli takzvané obvyklé nájemné počítat jinak.

autor: ada
Spustit audio