Bohumín se obává stomatologické krize, ve městě končí dvě zubařky

25. říjen 2019 12:19

Bohumín hledá zubaře. Od příštího roku končí dvě lékařky, které odcházejí do důchodu. Změna se dotkne tří tisíc pacientů. Radnice nechce lákat nové zubaře na finanční benefity.

„Nechceme, aby se naši obyvatelé ocitli v bezradné situaci. Novému stomatologovi proto nadstandardně nabízíme zrekonstruovanou ordinaci a také městský byt,“ říká mluvčí městského úřadu Lucie Balcarová.

Městu se krizi podařilo zažehnat už před dvěma lety, kdy stomatoložka Jarmila Wnuková dostala výpověď z prostor v jednom z místních průmyslových podniků a zvažovala, že odejde do penze. Město jí proto připravilo za zhruba jeden a půl milionu korun ordinaci ve zdravotním středisku. „Díky tomu ještě prodloužila svou praxi, teď ale končí definitivně,“ dodává mluvčí.

Přetahovaná nebude

Některá města a obce sahají ve snaze pomoci svým občanům dokonce k finančním benefitům pro nově příchozí stomatology. Bohumín se ale obdobnou cestou vydávat nebude.

„Pro nás tato možnost nepřipadá v úvahu. Nebudeme uplácet a kupovat si zubaře. Představte si, že jedna obec nabídne novému zájemci dva miliony, vedlejší obec zvýší nabídku na tři a tak dále. To není systémové řešení. Navíc stávající zubaři, kteří léta v Bohumíně poctivě pracují pro naše občany, by byli citelně znevýhodněni,“ vysvětlil bohumínský starosta Petr Vícha (ČSSD).

Dodal, že ve větších městech je zubních lékařů dostatek, řada z nich ale odmítá pracovat pro pojišťovny a raději provozuje komerční praxi pro samoplátce. V takové ordinaci je pak hrazeno pojišťovnou minimum úkonů nebo vůbec žádné, což pro řadu obyvatel Bohumína není ekonomicky dostupné.

Od příštího roku by měla vejít v platnost nová úhradová vyhláška, na níž se předběžně dohodli stomatologové, zástupci pojišťoven a ministerstvo zdravotnictví. Systematická péče o registrované pacienty by tak měla být lépe hrazena a tím se do budoucna stát i dostupnější.

autoři: ada , tif
Spustit audio