Bohumín uctí památku obětí žhářského útoku

29. srpen 2020 12:08

Zvuk kostelních zvonů a minuta ticha. Tak bude vypadat uctění památky obětí žhářského útoku v Bohumíně. Město ji plánuje na 12. září v 18 hodin.

Obviněný pětapadesátiletý muž zapálil byt svých příbuzných počátkem srpna. Tragédie si vyžádala 11 lidských životů. Kvůli  pietní vzpomínce město ruší i některé společenské akce, potvrzuje mluvčí radnice Pavel Čempěl.

„V tento den se na náměstí mělo konat vinobraní, což by se samozřejmě nehodilo. Současně oslovíme zájmové spolky, které mají své akce, aby se k pietě připojily. Úderem 18. hodiny se takříkajíc zastaví život,“ dodává mluvčí.

Až do konce září pokračuje veřejná sbírka ke zmírnění následků neštěstí, kterou vyhlásil Moravskoslezský kraj. Ti, kteří chtějí přispět, mohou peníze zasílat na účet 868686/2700.

Průběžně pokračují opravy ohněm a vodou poškozeného domu. U devíti nejvíce zasažených bytů jsou nutné výraznější zásahy. Dva z nich už jsou kompletně opravené, sanované a připravené k nastěhování.

„Problémem je zatím osvětlení chodby. Stále nefunguje a komplikuje návrat ke standardnímu režimu věžáku. Nutná proto bude kompletní generální oprava elektroinstalace,“ říká mluvčí radnice.

Ve výrobě je nový výtah a odborníci prohlédli dva požárem nejvíce poškozené balkony. Jsou staticky v pořádku, pouze bude třeba vyměnit zábradlí. Také se připravuje očista a oprava ohořelé fasády, která se neobejde bez stavby lešení.

autoři: Andrea Brtníková , tif
Spustit audio

Související