Bohumín zavřel psí útulek kvůli nakažlivému onemocnění štěňat

9. červenec 2019 10:00

Bohumín vyhlásil karanténu v psím útulku. Několik týdnů bude zavřený a radnice zrušila i oblíbené nedělní venčení. Veterináři totiž potvrdili vysoce nakažlivé onemocnění, které postihuje především štěňata.

Parvoviróza není přenosná na člověka. Nositelem nemoci byl mladý pes, kterého strážníci našli přivázaného v Rafinérském lesíku, potvrdila mluvčí radnice Jana Končítková.

„Prvních osm dnů se jevil jako zdravý, nicméně pak dostal průjem a pracovníci útulku proto okamžitě kontaktovali veterináře, který potvrdil diagnózu parvovirózy. Útulek tak přešel do režimu karantény a jeho desinfekce potrvá až několik týdnů,“ dodala mluvčí.

V krátké době už podruhé

Městský útulek bojuje s parvovirózou v krátké době už podruhé. Přibližně před měsícem musel kvůli tomuto silně nakažlivému onemocnění prostory v Bohumíně-Šunychlu na tři týdny zavřít. Při čištění celého zařízení spotřebovali pracovníci útulku 10 kilogramů práškového dezinfekčního přípravku. Nakažlivá nemoc se však i přes veškerou snahu do útulku dostala znova.

Nešetřete na očkování

Pracovníci útulku apelují na všechny, kteří si pořídí štěně nebo psa mladšího jednoho roku, aby nešetřili na očkování. „Někdo nechá zvíře naočkovat jen na vzteklinu, což je povinné, ale to nestačí. Je nutné jej očkovat i proti dalším nemocem, které jsou pro mazlíčky nebezpečné,“ připomíná správce městského útulku v Bohumíně Petr Biernat.

Mezi tyto nemoci patří například psinka, infekční hepatitida, parainfluenza, leptospiróza a právě parvoviróza. Ta se projevuje silným krvavým průjmem a úporným zvracením. Bez léčby zvíře zemře na dehydrataci.

autoři: ada , tif
Spustit audio

Související