Bohumín zkouší ve škole výměníky vzduchu. Mají chránit děti před smogem

9. únor 2017

Ve smogem znečištěném Bohumíně jsme našli místo, kde se dá dýchat čistý vzduch. Je to škola Edvarda Beneše, kde testují speciální výměníky. Vzduch filtrují a dokáží zachytit i zdraví škodlivé látky. Navíc okna ze všech tříd směřují do rušné silnice, takže tam učitelé nemohou normálně vyvětrat.

Otevřít okno ve třídách této školy moc dobré není. „Každou vteřinu pod okny projede auto, je to taky hodně slyšet,“ říká ředitelka školy Barbora Bolcarovičová.

Právě proto ve škole pořídili rekuperační jednotky. „Tu obří věc jsme nazvali lidově Lednice,“ ukazuje ředitelka na objemný stroj s filtry, které zadržují škodlivé částice. V Bohumíně je totiž velkým problémem smog.

Například čtrnáctiletá Natálie Bernátová si speciální výměník na vzduch velice pochvaluje. „Lépe se mi dýchá, jen je tady teď větší zima. Klesala mi hlava, chtělo se mi spát, teď jsem více probuzená,“ dodává žačka.

„Vždy, když sem přijdu ze sborovny, mám pocit čerstvějšího vzduchu, výrazně čerstvějšího. Tady cítím, že je to lepší,“ říká matematikář Radomír Lisztwan.

Učitel doufá, že čistý vzduch se nějakým způsobem odrazí i na lepších školních výsledcích jeho žáků.

Velké rekuperační jednotce tady říkají lednice
autor: ada
Spustit audio