Bolavá místa i zlomená srdce. Hrdinové Sexuální výchovy dospívají

21. září 2021

Návrat do fiktivního anglického městečka Moordale začíná žhavě a extaticky. Řadu známých postav zastihneme během tělesných rozkoší. Zdá se, jako by tajná sexuální poradna, kterou si v první sezoně založil nesmělý, ale vnímavý Otis spolu s chytrou rebelkou Maeve, už ztratila smysl. Jakmile ale dohraje úvodní píseň, začínají první problémy vystrkovat hlavu. A tentokrát na ně dost možná bude jakákoliv terapie krátká. Hrdinové totiž neodvratně dospívají.

Když se v roce 2019 objevila první řada seriálu Sexuální výchova, působila i v zalidněném terénu teen obsahu jako drobné zjevení. Debutující showrunnerka Laurie Nunn vytvořila dílo spojující slapstickový a místy obhroublý humor starších komedií určených náctiletým (například Prci, prci, prcičky) s uvědomělostí a citlivostí.

Nejčastěji ale padaly příměry k filmům Johna Hughese, které seriál kolikrát téměř reinkarnuje. Závany nostalgie přirozeně vyvažují nová témata, o něž se osmdesátkové filmy ani nemohly otřít – erotická sci-fi fikce, pornografie, homofobie nebo transfobie.

Ze seriálu Sex Education 3

První dvě sezony ohledávaly vztah „viktoriánského ducha“ Otise a citlivé, i když distancované a hubaté Maeve. Na první pohled nekompatibilní dvojici dlouho pojil jen projekt tajné poradny, v níž Otis coby syn sexuální terapeutky pomáhal spolužákům s jejich intimními trampotami. Když však tenhle servis nadobro skončí, může se třetí řada stočit k jinému páru – Ericovi a Adamovi.

Vždycky šlo o pozoruhodné vedlejší postavy, ale teprve společný vztah nám umožňuje oba poznat v dosud netušených dimenzích. Erica jsme zatím vnímali hlavně skrz bolest a odvahu, s jakou čelil předsudkům a traumatům; v nových dílech objevuje rozkoš, euforii a ambici stát se součástí širší komunity. Oproti němu má Adam před sebou mnohem delší kus cesty – zatím hledá, co ho baví, v čem vyniká, a jedinou jistotu mu poskytuje pouto k Ericovi.

Ze seriálu Sex Education 3

Mezi největší klady třetí řady Sexuální výchovy patří fakt, že žádnou z dobře známých postav nešidí: dokonce ani ty, o nichž jsme si mysleli, že skončily spolu s druhou sezonou. Padlý ředitel Moordaleské střední pan Groff začíná na prahu padesátky zjišťovat, jak prázdný je život bez fyzických radostí. Jako pomrknutí směrem k dospělejšímu publiku zůstává i Jean, tedy Otisova matka, a její přítel Jakob. Nekonvenční pár s téměř dospělými dětmi čeká narození dalšího potomka a čelí přitom jak řadě předsudků, tak i důsledkům vlastních vztahových omylů.

Na druhou stranu se ale ukazuje, že zalidňovat seriálový svět do nekonečné šíře nelze. Doplácí na to Hope, nová ředitelka Moordaleské střední, která i při nejlepší snaze tvůrců ji ve finále polidštit pořád zůstává stereotypně negativní postavou – skoro jako záporačka z Disney filmů.

Ze seriálu Sex Education 3

Svému jménu navzdory s sebou Hope přináší jinou vizi Moordaleské školy. Už ne barevná a pestrá směska módních stylů, vzorů a identit, ale jednolitá šeď uniforem a prudérní kázeň jako v korporátu. Zatímco předchozí sezony připomínaly pučící zemi věčného jara, nyní se překlápíme do podzimu, s temnějšími, zemitějšími barvami.

Nelze tak pominout, že rozjuchaná Sexuální výchova vstupuje do dospělejší, tíživější fáze. Vztahy za sebou nechávají bolavá, zlomená srdce a trvalý žal, na který je i rebelující školní hymna ve znění „F*ck the pain away“ docela krátká.

Daří se třetí řadě seriálu Sexuální výchova udržet známou kombinaci citlivosti a rozjíveného humoru? Poslechněte si recenzi.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka