Borderka není pro lenochy. Když se nudí, začne zlobit

17. květen 2019

Border kolie je velmi chytrá, pohledná a aktivní. Ale pokud se tomuto středně velkému, nejčastěji černobílému psovi nevěnujete, může vám zdevastovat byt. Když nemá práci, nějakou si prostě najde. Často to bývá ničení zařízení bytu, zahrady nebo poškozování sebe sama.

Helena Půlpánová si první border kolii pořídila v roce 1997. V té době ještě toto plemeno u nás nebylo vůbec populární. „Na cvičáku se mě ptali, co to mám za hezkého voříška,“ směje se chovatelka. Potom se u nás začal vysílat italský televizní krimi seriál, kde si zahrála border kolie Turbo.

A hlavně začaly být populární soutěže, kde tito pohlední černobílí psi předváděli se svými pány své taneční a jiné kousky. Češi se do borderek prostě zamilovali.

Agility je pro border kolie jako stvořené

Border kolie často končí v útulku

Pokud máte dostatek zkušeností s chovem psů, jste aktivní, ale nemáte dostatek peněz, abyste si mohli koupit čistokrevné štěně border kolie, zeptejte se v útulku. Právě tam často tohle plemeno končí. Nezkušení chovatelé si nevědí rady s jeho aktivní povahou a nezvládají ho.

„Také pomalu každý druhý inzerát zní: Daruji border kolii. A je to právě proto, že lidé se štěněti dostatečně nevěnují a to jim díky své inteligenci brzy přeroste přes hlavu. Border kolie je skutečně úžasný pes a parťák, ale pokud chodíte domů jen přespávat, rozhodně to není pes pro vás,“ varuje chovatelka Helena Půlpánová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.