Božská flétna, Den architektury, Mariánská pouť... Vyberte si z našich tipů

1. říjen 2021

Kam za kulturou, zábavou, pohodou dnes a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Páteční večer přeje koncertům. Zpěvák Dan Bárta a jeho kapela Illustratosphere zavítá s programem nazvaným Zvířený prach dnes v 19 hodin do Domu kultury Poklad v Ostravě-Porubě.

V Bolaticích zvou ve stejný čas do sálu restaurace U Fontány na Rockové generační klání kapel.

A v rožnovském Valašském muzeu začíná třídenní Mezinárodní hudební festival Božská flétna. Na benefičním koncertě se dnes v 19 hodin posluchačům představí Carina Petersen, Liselotte Rokyta a pěvecký sbor BLAženky.

Čtěte také

Zámek  v Bruntále zve na páteční Muzejní noc. Návštěvníci si po setmění budou moci prohlédnout zámecké expozice, depozitáře nebo také výstavu Zapomenuté kouzlo cínu. Chybět nebudou ani přednášky odborníků – například na téma Konzervace sbírkových předmětů nebo Osobnosti Bruntálu. Zámecké nádvoří bude také v čase od 18 do 22 hodin patřit ukázkám chladných a palných zbraní a vystoupení kapely Country sro.

Sobota a Den architektury

V desítkách obcí po celé republice v sobotu probíhá festival Den architektury. V našem kraji si například od 9 do 16 hodin můžete prohlédnout pověstný obchodní dům Breda od architekta Leopolda Bauera, který stojí v Opavě. Komentované prohlídky tam návštěvníky zavedou také na zimní stadion a do Konkatedrály Nanebevzetí Panny Marie. Další nevšední procházky vás čekají také v Ostravě, Bílovci nebo v Krásné pod Lysou horou. Doporučujeme vám nahlédnout do programu, který najdete na webu www.denarchitektury.cz.

Obchodní dům Breda

Štramberský jasoň. To je 5. ročník turistického pochodu Lašskou bránou Beskyd a jejím okolím, který se koná právě v sobotu 2. října. Účastníci mají na výběr celkem 12 tras, vždy s cílem na náměstí ve Štramberku. Nejdelší vede z Ostravy, nejkratší z Kopřivnice.

Barevný podzim se pak jmenuje akce na hradě Hukvaldy, kde budou od 9 hodin k vidění ukázky tradičních lidových řemesel a příprav našich předků na přicházející zimu.

Den seniorů dnes pořádají v Bílovci, Gulášový den ve Velkých Hošticích. A v ostravském Trojhalí Karolina se pro změnu o tomto víkendu koná Mezinárodní výstava koček.

Nedělní procházky a pouť

První říjnová neděle je jako stvořená pro komentované procházky. Putování po kapličkách na vás čeká od 14 hodin v Ludgeřovicích.

Turistický výlet pro malé i velké po Medvědích tlapkách naopak pořádají na Ostravici. Sraz účastníků je už v 10 hodin u vchodu do areálu Na pile.

Čtěte také

Zdatnější se ale také mohou zapojit do sportovních závodů – v neděli startuje 12. ročník Větřkovického triatlonu a  ve Frenštátě pod Radhoštěm jste pro změnu zváni na přespolní běh Okolo frenštátských můstků.

Příbor patří Mariánské pouti. V Centru tradičních technologií můžete u té příležitosti od 9 hodin nahlédnout do života našich předků. K vidění i vyzkoušení budou archaické techniky zpracování kopřivového a lipového lýka.

Lákavý je i Historický den na Hrčavě, kde připomenou místní tradiční řemesla i jídlo. Čekají vás divadelní vystoupení, představení beskydských zbojníků i horalská muzika. V Trojhalí Karolina naopak ve 12 hodin začínají Slavnosti bojových umění, které jsou nejstarší exhibicí bojových umění a sportů v Ostravě.

Spustit audio