Brahms

12. květen 2022

Nová nahrávka souboru Pavel Haas Quartet s kvintety Johannesa Brahmse, s hostujícími Borisem Giltburgem /klavír/ a Pavlem Niklem /viola/. Hodnocení připravil Milan Bátor. 

(…) Pavel Haas Quartet interpretuje Brahmse jako skladatele, který svou existenciální samotu vyvážil neuvěřitelně půvabnou, poetickou hudbou. V jeho hudbě nenajdeme falešné city ani povrchní emoce. V ideálním provedení však můžeme najít otisk jeho srdce, které asi nebylo nikdy šťastné, ale přesto nikdy nerezignovalo na hledání nedosažitelné krásy. Hra souboru Pavel Haas Quartet má skutečně všechny atributy potřebné k tomu, aby se před námi objevil Brahms jako ryzí hudební génius s citlivou duší, kterému porozumí i další generace. Tato interpretace Brahmse může být skutečně považována za autentický a osobitý výklad, který se dostal pod povrch tónů a souzvuků k hudební podstatě. (…) 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.