Bratři zpod Mjaším a od malé Ráztoky aneb Valašské srdce Josefa Strnadla

23. únor 2022

Vydejte se s námi po stopách spisovatele, editora a překladatele Josefa Strnadla, který se narodil právě před 110 lety, a jeho bratrů. O své vzpomínky se podělí akademický malíř Ilja Hartinger a Drahomír Strnadel. Ukázky z knih čte Stanislav Šárský, dále účinkuje valašská krajina. Premiéru vltavského Večera na téma poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Stanislav Šárský
Připravily: Svatava Urbanová, Dagmar Misařová, Eva Lenartová
Zvukový mistr: Marek Hoblík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 23. 2. 2022
Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu

Každý je odněkud. Čtyři bratři Strnadlovi, Bohumír, Antonín, Josef a Václav, se narodili na počátku 20. století v dřevěné chalupě v Trojanovicích pod Mjaším, u staré cesty z Frenštátu přes Malou Ráztoku na Radhošť, kde bydleli od poloviny osmnáctého století pasekáři a dřevorubci, kteří si později začali přivydělávat ručním tkalcovstvím. Trojanovice byly tehdy po Čeladné nejrozsáhlejší vesnicí v soudním okrese frenštátském. Dvě tisícovky obyvatel žilo ve třech stech padesáti domcích, roztroušených ve velkém oblouku na úpatích Radhošťských Beskyd. Žila tu také rodina Kneblova, do níž se sňatkem s  dcerou Anežkou přiženil ze staré salašnické rodiny Filip Strnadel.

Ilja a Jiřina Hartingerovi

Rody lidových všeumělců dovedly vyrobit, co potřebovaly k obživě, ale třeba i cimbál nebo housle, a každý ze čtyř synů Filipa a Anežky byl obdařen mimořádným nadáním. Bohumír proslul vypravěčským uměním a jako autor historických románů s regionální tematikou. Z Antonína se stal ceněný malíř. A Josef se do literární historie zapsal jako autor působivých knih lyrické prózy. Nejmladší Václav se rozhodl pro tkalcovské řemeslo a nebyl to tkadlec jen tak ledajaký.

Obraz rodného kraje nosí každý člověk ve svém srdci až do svých posledních dnů svěží jako rosa a vonný jako snítka rozmarýnu. Ten obraz se skládá z bezpočtu drobných obrázků, detailů, okamžiků, z tváří, které se už v našem útlém věku objevily v zrcadle naší paměti a teď, v dospělosti, se v něm vynořují většinou samy od sebe, bez zavolání, s obdivuhodnou ostrostí a jasností, určitá situace, určitá chvíle, nálada je přinese do našeho vnitřního zraku. Ilustrují naše přemýšlení, naše vzpomínky a naše sny.
Josef Strnadel

Josef, stejně jako Antonín, odešel z Beskyd do Prahy, ale z dálky několika set kilometrů vnímal svůj milovaný kraj mnohem citlivěji, vytrvale se do něj vracel nejen ve svých prózách. Trojanovická chalupa pro něj nikdy neztratila tu bolestně nostalgickou i radostnou vůni domova, kterou cítíme z většiny jeho textů. Je to tón, který lidem z města zazní v uchu jen málokdy a jemuž možná generace našich vnuků či pravnuků nebudou žel rozumět. I proto se vydáme po stopách Josefa a jeho bratrů.

V Trojanovicích navštívíme Drahomíra Strnadla, který o svých předcích ví ledacos zajímavého. Do Karolinky se vypravíme za malířem Iljou Hartingerem, studentem Antonína Strnadla, a na Ostravské univerzitě navštívíme literární historičku Svatavu Urbanovou, jež se Josefem Strnadlem a jeho rodem dlouhodobě zabývá. Ukázky z knih Josefa Strnadla uslyšíme v interpretaci Stanislava Šárského, kterého režijně vedl Tomáš Soldán.

autoři: Dagmar Misařová , ele , Svatava Urbanová
Spustit audio