Břeclav začala vzkvétat s příjezdem prvního vlaku z Vídně, říká autor historické publikace o jihomoravském městě

27. září 2022

I když Břeclav na přelomu 19. a 20. století zažívala největší hospodářský rozmach ve své historii, toto období zůstávalo dosud neprobádané a tak trochu tajemné. Nová fakta o tom, jak se město rychle rozvíjelo na přelomu století, přináší badatel Tomáš Ondrejka.

V knize Břeclav na cestě mezi Prahou a Vídní se věnuje období 1848 až 1914. „V minulosti sice vyšly knihy, které se věnovaly komplexně dějinám Břeclavi, ale toto období bylo takové přeskočené, že tam byly konstatovány základní skutečnosti, které nešly do hloubky a nezabývaly se příběhy lidí či podniků, co tehdy fungovaly v Břeclavi.“

Co obrátilo město vzhůru nohama v druhé polovině 19. století, kdy Břeclav začala vzkvétat? „Když v roce 1839 přijel z Vídně první vlak. Břeclav pak byla první železniční křižovatku a první obcí, kam přijel parní vlak, což pro ni znamenalo obrovskou hospodářskou vzpruhu. Do té doby to bylo městečko, kde lišky dávaly dobrou noc,“ říká Ondrejka.

Proč se v minulosti historici vyhýbali rakousko-uherské éře v Břeclavi? K jakým příběhům a osudům lidí se během svého bádání Tomáš Ondrejka dostal? A co prozradil o internetové encyklopedii Břeclavi? Poslechněte si záznam Apetýtu – na webu nebo v aplikaci mujRozhlas.

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související