Britové se nedokáží shodnout na podobě brexitu. Pat můžou rozlousknout předčasné volby

22. květen 2018

Velká Británie, v níž se v letech 2014 a 2016 konala referenda a v roce 2017 parlamentní volby, by mohla jít letos volit znovu. Agentura Bloomberg ve své analýze uvádí, že ostrovní politici se sice při zmínce takové eventuality nervózně smějí, zároveň prý ale dobře vědí, že volbám nahrává patová situace ohledně domácího i mezinárodního vyjednávání o brexitu.

Nedělník Sunday Times dokonce zjistil, že někteří poslanci z řad vládních konzervativců se na možnost voleb tajně připravují. Britská libra v reakci na tuto zprávu v pondělí klesla na nejnižší úroveň za celý letošní rok.

Jiří Hošek: Brexit podcenili jak Britové, tak EU. Neuvědomili si, jak komplexní krok to je

brexit

Britské opouštění Evropské unie se komplikuje. Skotský parlament zamítl klíčový zákon britské vlády, který stanoví podmínky brexitu. Výsledek skotského hlasování sice není právně závazný a Londýn může normu protlačit silou, ale stalo by se tak prvně v historii. Tento krok by také pravděpodobně posílil skotské separatisty. Zástupci Unie dávají ostrovnímu království čas do jen června, aby předložilo svou vizi odchodu z evropského svazku.

Jádrem úvah o novém rozdání karet je přesvědčení, že premiérka Theresa Mayová nedokáže najít kompromis mezi členy vlastní partaje. Někteří konzervativci volají po odchodu Londýna z evropské celní unie, většina straníků v parlamentu si ale přeje opak. A i když premiérka uložila různým frakcím v kabinetu, aby se snažily o kompromis, výroky z protikladných stran se vyostřují.

Triumf, nebo prohra?

Podle jednoho ze scénářů, které naznačily nedělní Timesy, zajde Mayová s nějakým kompromisem natolik daleko, až příznivci tvrdšího brexitu v řadách toryů ztratí trpělivost a nahradí ji. Není však jasné, zda by k tomu našli dostatek hlasů, stejně jako to, zda by výměna lídra změnila základní parlamentní aritmetiku.

Právě proto případné nové volby ještě nejsou předmětem klíčových úvah investorů, vysvětluje Valentin Marinov, šéf měnové strategie banky Crédit Agricole. Dodává, že z pohledu většiny klientů, s nimiž banka komunikuje, pokročily přípravy odchodu Británie z Unie natolik, že si toryové nedovolí je ohrozit zpochybněním pozice Theresy Mayové.

Někteří konzervativci ale podle Bloombergu uvažují tak, že volby by mohly problémy s brexitem vyřešit. Mohly by prý vést k triumfu, po němž Mayová nebo stoupenec brexitu, který ji nahradí, vezmou věc pevně do rukou a požádají veřejnost, aby jim dala mandát k vyvedení Británie z celní unie.

Taková vize se zakládá na důvěře, že veřejnost nebude chtít přesunout svou podporu k opozičním labouristům pod vedením Jeremyho Corbyna. Mezi konzervativci jsou ale takto přesvědčeni jen někteří.

Corbynova alternativa

Mnoho poslanců z řad toryů si spálilo prsty, když loni Corbyn získal 40 procent hlasů a málem se mu podařilo zabránit Therese Mayové v sestavení kabinetu. Proto se nyní objevují i alternativní scénáře.

Do nových voleb by podle nich konzervativci mohli jít třeba za situace, kdy premiérka v parlamentu nedokáže prosadit žádnou dohodu o brexitu, či případně nezíská podporu ani pro odchod z Unie bez jakékoliv smlouvy s Bruselem.

Logo

Tyto scénáře přitom považuje za pravděpodobné i mnoho labouristů. Znamenaly by ale situaci, ve které by Konzervativní strana šla do voleb, které neplánovala. A voliče by žádala o podporu pro program brexitu, na nějž mají straníci různé názory.

Jeremy Corbyn by naproti tomu v podstatě jen požádal veřejnost, aby konzervativce zbavila potíží – labouristům by k převzetí moci stačil oproti současnému stavu jen zisk několika málo křesel.

Corbynova cesta k parlamentní většině by vedla přes nabídku zůstat v celní unii a zřejmě i na jednotném unijním trhu. Otázka vypsání nových voleb tak nepředstavuje výběr mezi brexitem Theresy Mayové a tím, který chtějí zastánci tvrdé linie v řadách konzervativců. Spíše jde o volbu mezi odchodem z Evropské unie tak, jak ho prosazuje Mayová, a alternativní verzí Jeremyho Corbyna, uvádí agentura Bloomberg.

autor: mam
Spustit audio

Související