Britten Sinfonia: Beethoven & Barry

17. prosinec 2020

Nová nahrávka děl Ludwiga van Beethovena a současného irského Geralda Barryho pod taktovkou Thomase Adèse. Poslechněte si recenzi Milana Bátora.

(…) Album je volným pokračování CD Barry Meets Beethoven. Můžeme to vnímat jako dobrý dramaturgický i marketingový tah. Album s Beethovenem se rozhodně bude prodávat lépe než individuální projekt současného skladatele. Osobně na tom nevnímám nic proti smyslu a cti, zkušenost a historie říká, že skladatelé se v každé době vraceli částí svého díla do minulosti za účelem hudebních citací, aluzí či konfrontací. Současnou tvorbu reprezentuje irský skladatel Geralt Barry se skladbami Dobytí Irska a Koncert pro violu a orchestr. Říká se, že Barryho hudba je svět ostrých hran, přesně definovaných, ale naprosto nepředvídatelných hudebních objektů. Snad proto je Barry jako skladatel velmi obtížně zařaditelný a dá se očekávat, že jeho výrazně osobní umělecká individualita nesedne každému. Část Barryho tvorby se řadí k experimentální hudbě, část k hudebnímu minimalismu. Třetí tranzitní kategorie, do níž patří i koncert pro violu a orchestr, osciluje někde mezi oběma póli. (…)

(…) Beethovenovy symfonie v interpretačním pojetí Britten Sinfonia mají své kouzlo a podstatné znaky osobně angažovaného, kolektivního přístupu. Ve čtvrté symfonii Adés správně pochopil, že základním východiskem je spíše pohyb vpřed než logika a promyšlená stavba, jaké se vyskytují v Eroice. Čtvrté symfonii pod taktovkou Adése nechybí živelný temperament, dobré kontrasty a kvalitní souhra. (…) Album Beethoven Barry je rozhodně zajímavý projekt. Ačkoli z něj hudba současného skladatele pro mne osobně nevyzněla v nejlepším světle, oceňuji podobnou dramaturgii a snahu propojit minulost se současností. 

Nahrávka vyšla u labelu Signum Records.

Spustit audio