Brno a Dokumentační centrum holocaustu. Počátek nového měsíce - Roš chodeš. 100 let od narození židovského politika a diplomata Matitjahu Maxe Adlera.

21. červen 2020

Spisovatel a nakladatel Martin Reiner má v plánu velký projekt: usiluje o vznik moderního muzea, které by mapovalo osudy Židů na Moravě. Proč si Židé osobitě připomínají začátek nového měsíce. Připomeneme 100 let od narození židovského politika a diplomata Matitjahu Maxe Adlera.

„Chci Brnu dát novou vilu Tugendhat“- hlásá spisovatel Martin Reiner, který usiluje o vznik moderního muzea mapujícího osudy Židů na Moravě. Pro velký projekt Dokumentačního centra holocaustu na Moravě má už od Brna slíbený pozemek. Projekt je zatím na začátku, má ale podporu vysokých politiků i předsedy Ústavního soudu. V magazínu Šalom alejchem se tématu věnuje Tomáš Kremr.

21. června večer začíná podle židovského kalendáře nový měsíc zvaný hebrejsky tamuz. Jako všechny ostatní měsíce si jej Židé osobitě připomínají. Leo Pavlát vysvětluje, že židovský kalendář kombinuje lunární a solární systém, přičemž počet dní v měsíci odpovídá cyklu Měsíce na obloze. Počátek nového měsíce, hebrejsky Roš chodeš, je přitom považován za svátek, který se však kromě přídavků v obvyklé modlitbě nijak neliší od pracovního dne.

Mystikové kabaly měli již před staletími za to, že ubývání Měsíce na obloze symbolizuje lidu Izraele v jeho vyhnanství oslabování Boží přítomnosti, zatímco růst Měsíce ujišťoval o Boží posile a budoucím vykoupení. V běžném životě tradičních židů pak novoluní bylo vždy znamením pro očištění člověka před Stvořitelem.

Tento týden uplynulo 100 let od narození židovského politika a diplomata Matitjahu Maxe Adlera . Ten se narodil v Praze, jako prvorozený syn v rodině rabína dr. Šimona Adlera a jeho ženy Rosy, dcery ortodoxního rabína z Karlsruhe. Matitjahu Adler byl talentovaným diplomatem a také vzdělancem, který strávil velkou část života v Palestině a pak v Izraeli a svým dílem usiloval o vzájemné porozumění mezi lidmi. Víc prozradí ředitelka Muzea Šumavy Zdeňka Řezníková. Pro Šalom alejchem s ní mluvila Terezie Jirásková.

V magazínu nechybějí ani aktuality z židovského světa a ukázky židovské hudby. Tentokrát to budou židovské modlitby a žalmy v podání ostravské vokální skupiny Noach.

Šalom alejchem moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio