Broumovský klášter má středověkou písárnu. Zkuste si práci písaře nebo iluminátora

25. květen 2016
Česko – země neznámá

Rekonstruovaný Broumovský klášter v Královéhradeckém kraji nabízí v rámci vzdělávacích programů také nahlédnutí do Scriptoria – tedy pravé středověké písárny. Děti i dospělí se na chvíli mohou posadit k jednomu z deseti pulpitů, psacích stolků, a zkusit napsat, či spíše vymalovat středověkým písmem část textu.

Pergameník nebyl kdysi žádný skřítek pro ochranu písařů, ale člověk, který měl na starost přípravu psacích listů neboli pergamenu. V první části prohlídky Scriptoria si tak návštěvníci mohou vyzkoušet, jak se brousí dobytčí kůže. Pergameník ji ovšem ještě předtím musel dlouho namáčet, čistit, louhovat a napínat, aby se nakonec mohla vybrousit do tenkosti pergamenu vhodného na psaní.

Jednodušší je zkusit si vyrobit ruční papír. Z recyklovaných surovin, pomocí mixéru a síta si můžete udělat svůj originální ruční papír i s vodoznakem.

Ruční papír, Scriptorium

Ne všichni ve středověké písárně uměli psát. Takový písař „maloval“ písmena a psal texty, ale také hrubé obrysy ozdobného písmene, které známe ze starých knih jako počátek textu. Vyrobil tak jakousi omalovánku, kterou vybarvil a domaloval iluminátor.

Ten musel umět míchat barvy. K tomu mniši v klášteře využívali zdroje z přírody a vlastní zahrady. Pěstovali nejen léčivé byliny, ale často i rostliny, z nichž se vyráběly barvy. V iluminátorské dílně broumovského Scriptoria najdete lahvičky s arabskou gumou, hlinkou, indigem, mořenou barvířskou, revení nebo topolkou. Nejžádanější, ale také prý nejtěžší bylo namíchat zlatou nebo červenou. A inkoust se vyráběl z duběnek.

Třetí učebna představuje vlastní písárnu neboli Scriptorium. Má deset pulpitů neboli dvojstolků, u nichž písaři pracovali mnoho hodin. Psát husím brkem vyžadovalo také cvik a kus umění.

Písárna s pulpity

Pokud se vám v předchozí pracovně nepodařilo namíchat si inkoust, pomůže vám suchý inkoust. Jde o tyčinku na malé destičce, která se zakápla vodou. Následným třením se z tyčinky uvolňovalo barvivo.

V písárně najdete také jakýsi poznámkový „blok“. Dřevěná tabulka zalitá voskem sloužila jednoduše k uchování části textu, který se právě přepisoval. Po dokončení se vosk přemazal a mohl se do něj vytlačit text nový.

Z návštěvy Scriptoria si určitě odnesete nejen zážitek, ale i kousek vlastnoručně napsané knihy, textu, anebo ilustrace herbáře. A jistě i poznání, že středověcí písaři měli opravdu namáhavou práci.

Spustit audio