Bruzovické muzeum se po roce existence rozšíří o venkovní expozici

12. únor 2015

Bohatá minulost, dobrá vůle starosty, ochota občanů a mravenčí práce dvou historiků. To vše stálo na počátku vzniku muzea v Bruzovicích na Frýdecko-Místecku.

Není to jen tak obyčejná venkovská expozice. Právě díky pečlivému přístupu manželů Pavly a Davida Pindurových, historiků Muzea Těšínska, získalo opravdu profesionální ráz. Ale rozhodně ne nudný. Kde jinde byste také našli kompletní ševcovskou dílu či dveře z hospody svědčící o tom, kdo zde pil na sekyru.

„S manželkou jsme se jako historici dějinami této obce zabývali už delší dobu, takže podklady pro tvorbu textové části expozice – to už byl výsledek nějakých dřívějších několikaletých výzkumů. Horší to bylo s exponáty, tam bylo třeba začít doslova na zelené louce a vypravit se za místními starousedlíky, oslovit je, vypůjčit nebo získat předměty pro připravované muzeum,“ popisuje začátky David Pindur.

Manželé občany oslovili a řada z nich jim vyšla vstříc, když jim dlouhodobě zapůjčila nebo věnovala celou řadu krásných předmětů. A stálá muzejní expozice s názvem Bruzovice. Z minulosti slezské obce se mohla otevřít.

Iniciátorem je bývalý starosta Bruzovic Antonín Kwaczek, který se inspiroval v obcích v okolí. „Hodně se mi líbilo v Raškovicích a začal jsem uvažovat, jak to udělat u nás,“ vzpomíná.

Čtěte také

Na jaro se ve vesnici chystá otevření nově opraveného větrného mlýnku, který bude jakousi součástí této muzejní expozice.

„Pochází z Bruzovic, byl převezený na to místo, kde je nyní, nedaleko obce. Jsou tam původní věci, exponáty. Mlýnek je funkční a bude na předvedení. Nedaleko je památný strom, takže hezké prostředí. A my tomu říkáme venkovní expozice muzea Bruzovice,“ dodává bývalý starosta.

Do minulosti této slezské obce můžete podrobněji nahlédnout v audio záznamu našeho magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio