Bude Noc vědců, do akce se zapojila také Slezská univerzita v Opavě

30. září 2022 09:40

Dnešní večer patří vědě. A taky otázkám, na které jindy není čas. Desítky univerzit a dalších organizací se zapojily do dalšího ročníku Noci vědců.  Kdo přijde, bude mít, podle organizátorů, vědu doslova na dosah.

Je tady na zemi všechno možné. Staré telefony, nářadí a kupodivu velká bedna se zbytky staré elektroniky. Jsme na Slezské univerzitě v Opavě. Aleš Brunclík dává dohromady scénu pro dnešní živě vysílaný pořad Co by, kdyby. Na jedné straně vědci, na straně druhé zvídaví youtubeři.

„Co kdyby se k Zemi přiblížila černá díra, nebo co kdybychom místo Slunce měli neutronovou hvězdu. A budeme sledovat, co to s tou naší Zemí udělá. Jednoduché otázky s vědou v zádech, přičemž věda tam bude to hlavní,“ vysvětluje Brunclík.

Bude se vysvětlovat, modelovat, spekulovat. Porozumí prý i ten, kdo skončil v matematice u trojčlenky. Je to první vysílaný díl, vznikne postupně celý seriál.

„Moderovat to bude Martin Rota, který má dlouhodobou zkušenost v oblasti popularizace vědy. A když mu ten vědec něco řekne v složitém jazyce například pomocí matematiky, tak se to bude snažit přetlumočit,“ dodává Brunclík.

Tady na Slezské univerzitě toho dnes bude víc. „Budeme dokonce i péct historické koláče, s dětmi budeme hrát detektivní fyzikální hru a třeba si i můžeme zahrát hospodský kvíz,“ dodává mluvčí vysoké školy Karin Martínková.

Noc vědců bude ve více než 60 městech, jednotlivých akcí v programu jsou téměř 2000.

autor: Martin Knitl
Spustit audio