Bude se soud s Kramným opakovat? Ostravská justice rozhodne už za měsíc

6. leden 2023 13:18

Už za měsíc rozhodne ostravská justice o obnově procesu s Petrem Kramným. Jde o jednu z nejsledovanějších kauz letošního roku. Petr Kramný si po pravomocném rozsudku odpykává osmadvacetiletý trest za vraždu manželky a dcery v egyptském hotelu, kde rodina trávila dovolenou. Vinu nikdy nepřiznal, Krajskému soudu v Ostravě předložil nové důkazy a žádá, aby případ znovu prozkoumal.

„Myslím si, že to dobře dopadne. Něco vykonstruovali a na základě té obžaloby mého syna zavřeli. Ale proč?“ ptá se Irena Rychlá, matka Petra Kramného. Chodí na každé soudní přelíčení a s novináři běžně nemluví. Teď, když soud vyslechl jiné znalce, kteří dosavadní verzi o smrti obětí zpochybnili, udělala výjimku. „Doufám a věřím v to, že ta obnova bude,“ dodává.

Podle pravomocného rozsudku připravil Petr Kramný svou ženu a dceru o život elektřinou. Tuto verzi podpořili znalci z ostravského ústavu soudního lékařství. Jenže koncem loňského roku při žádosti o obnovu procesu jiní znalci verzi o elektřině odmítli. Třeba expert na biomechaniku Zdeněk Horák.

Petr Kramný podle obžaloby a platného rozsudku v roce 2013 zavraždil v egyptském hotelu svou manželku a dceru elektrickým proudem. Řešil tak dlouhodobé spory v rodině. Byl odsouzen na základě nepřímých důkazů.

„Jestli došlo k úmrtí Kláry a Moniky Kramných, tak rozhodně to nebylo po zásahu elektrickým proudem. Žádné důkazy, které jsme měli k dispozici v té spisové dokumentaci, tomu nenasvědčují,“ uvedl Horák.

A stejný názor má i znalec z oboru soudního lékařství Zdeněk Šňupárek. „Tady není žádná známka vstupu elektrického proudu do těla. Tady jsme neprokázali to typické pro ten úraz proudem v těle,“ uvedl s tím, že stopy, které viděl, jsou spíš defekty na kůži. „Vznikají třeba otlakem těla, které bylo transportováno,“ dodal.

Státní zástupce Vít Legerský, který na verzi o vraždě elektřinou postavil obžalobu, se k těmto závěrům nechtěl vyjádřit.

O obnově procesu rozhoduje jiná soudkyně než ta, která Petra Kramného poslala do vězení. Pokud se ale proces skutečně obnoví, dostane se případ znovu k té původní soudkyni Renátě Gilové.

Spustit audio

Související