Bude v Dobré znovu blokáda?

27. září 2001
Pod kůži

Obyvatelé Dobré na Frýdeckomístecku zatím váhají, jestli opět zablokují cestu, která protíná jejich obec. Koncem srpna už silnici na hodinu zatarasili. Chtěli tak apelovat na ministerstvo dopravy, ať urychlí výstavbu rychlostní komunikace R-48. Právě ta má nahradit současnou cestu, která je kapacitně nevyhovující.

Protestující byli ještě koncem srpna odhodláni blokádu, a to rovnou čtyřhodinovou, znovu zopakovat. Říkali, že jedině tak na sebe a své problémy v Praze upozorní. Potíže obyvatel se dají shrnout do jediné věty. Stávající cesta je kapacitně nevyhovující a výstavba nové se stále oddaluje. Po současné cestě jezdí desítky kamionů. Ovzduší znečišťuje smog, časté jsou i smrtelné dopravní nehody.

Obyvatelé: Já chodím přes silnici jenom pro svačinu, a když 1/4 hodiny čekám, než přejdu, svačinu koupím za 5 minut a další 1/4 hodiny čekám, než přejdu, mám po svačině a můžu pracovat dál.

Obyvatelé: Je to tady katastrofa.

Obyvatelé: Hlavní je, že člověk má fakt strach, jestli dojdou děti, třeba když někde jdou sami.

Zhruba za dva týdny po blokádě v Dobré jednali zástupci obce na ministerstvu dopravy. To jim slíbilo, že nejpozději do tří týdnů předloží Ředitelství silnic a dálnic harmonogram výstavby rychlostní komunikace R-48. Zástupce hejtmana Jiří Carbol byl s tímto výsledkem jednání spokojený.

Jiří Carbol: Když do tří týdnů splní tuhle podmínku a my budeme spokojeni s tím, jak nám to nachystají, ten harmonogram, tak na základě toho už nebudeme podnikat žádné další kroky, jako veřejné demonstrace apod.

Starosta Dobré Milan Stipka však říká, že podobných slibů už slyšeli mnoho. Dodal, že nemůže odhadnout, jestli takové stanovisko ministerstva zdejší obyvatele uklidní.

Milan Stipka: Samozřejmě, že jistý pocit uspokojení je, ale opakuji, že takové uspokojení už tady bylo a jsme z toho celkem vyléčení. Nevím, jestli to uspokojí všechny občany, kteří se tady sešli, toho posledního srpna.

Součástí rychlostní komunikace je i obchvat v Dobré. Už teď je jasné, že jeho výstavba včas nezačne. Na této obrovské investici se velkou měrou podílí EU a ta žádá výběrové řízení na dodavatele stavby. Ministerstvo dopravy však podle frýdeckomísteckých starostů nedodalo včas potřebné podklady. Zástupce hejtmana Jiří Carbol potvrdil, že na ministerstvu žádali vysvětlení tohoto problému.

Jiří Carbol: Teď probíhají jednání s delegaturou, s těmi evropskými komisaři, jestli by nebylo možné hlavního inženýra stavby, což byl vlastně ten problém, jestli by nebylo možné ho vybrat přímo bez výběrového řízení.

Starosta Dobré Milan Stipka si ovšem nemyslí, že by EU souhlasila se stavbou bez vyhlášení tendru.

Milan Stipka: Ne, že bych nechtěl totéž. Oni asi kvůli nám evropští unionisté nebudou měnit své jednoznačné pracovní postupy.

Ministerstvo dopravy má harmonogram výstavby rychlostní komunikace dodat počátkem října. V tuto chvíli nikdo neví, jestli se tak stane. A pokud ano, jestli obyvatelé Dobré, kteří už několik let v klidu nemohou obcí procházet, blokádu zorganizují znovu nebo ne.

Přepsal: Česká informační agentura

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu