Budoucnost po konci těžby uhlí budou v Ostravě řešit čeští a polští podnikatelé

12. červen 2018 05:41

Jak se Moravskoslezský kraj a hlavně Karvinsko vypořádá s koncem těžby uhlí? Tuto otázku dnes budou v Ostravě řešit čeští a polští podnikatelé, a také zástupci mnoha dalších institucí. Právě regiony postižené útlumem těžby by mohly získat významné evropské dotace.

Jsme na dispečinku v bývalém dole Jeremenko v Ostravě. Tady se hlídá odčerpávání důlní vody z obrovské podzemní laguny. „Máme tady monitory, na kterých čerpání důlních vod sledujeme,“ popisuje dispečer.

V opuštěném ostravském dolu Jeremenko pracují 600 metrů pod zemí obří vodní čerpadla

Důl Jeremenko Ostrava-Vítkovice

Na Ostravsku, jehož podzemí je provrtáno štolami jako ementál, se uhlí už netěží. Co se ale děje v hlubinách chodbami prošpikované země? Jak dnes vypadají staré opuštěné štoly?

Právě využití důlní vody a vůbec celého už opuštěného podzemí pod Ostravou by mohlo být konkrétním výsledkem připojení k takzvané Platformě pro uhelné regiony, potvrdil vládní zmocněnec pro tuto oblast Jiří Cienciala. Spolupráce s Polskem, které řeší totéž na opačné straně hranice, je podle něj zásadní. „Poláci představují pětinásobek toho uhlí, co máme my. Také představují v Evropské unii a nejen tam obrovské lobby,“ doplnil.

Nejde přitom o málo. Nové přesměrování uhelných regionů je spojené s evropskými dotacemi. „Pro celý tento region jsou to miliardy eur. A záleží jen na nás, jak zkušeností i finančních prostředků využijeme,“ dodává Cienciala.

„Nás to živí, chlapi mají rodiny a v tomhle regionu pro nás ani jiná práce není,“ řekl nám už dříve jeden z horníků. „Šachty v revíru skončí, nebudou,“ dodal další horník. A to, že těžba skončí definitivně, možná v roce 2023, potvrzuje i plán reorganizace důlní společnosti OKD.

autor: mrk
Spustit audio