Budu hýčkat svůj rýč a ignorovat automatické pokladny. Novoroční fejeton Pavla Chlouby

1. leden 2016

První leden by mohl být takovým obyčejným dnem, třeba jako první únor či první červen. Ale není, protože jedno období formálně končí a druhé naopak začíná. Nikdy nevíme, jestli je to dobře, ale tento den má v sobě něco výjimečného. Dáváme si totiž různá předsevzetí, která bychom si mohli dát klidně i prvního února či června. Ale činíme tak jenom v lednu a basta!

Nejsem velkým příznivcem novoročních předsevzetí, občas si nějaké udělím, ale až dodneška jsem všechna předsevzetí považoval za ryze soukromou záležitost a nezveřejňoval jsem je. Dnes činím výjimku a všechno vám na sebe prozradím.

Moje předsevzetí ale nebudou toho typu, že si budu čistit zuby minimálně pět minut nebo že zhubnu – i když ani jedno ani druhé by mi určitě neublížilo. Moje předsevzetí k novému roku mají trochu širší dopad. Alespoň některá z nich. Tady jsou:

1. Budu pokračovat v dobrých věcech, které dělám už dávno. Nepřestanu kompostovat listí, pěstovat rajčata a brambory a propagovat domácí pěstitelství.

2. Budu hýčkat svůj rýč, protože když jsem ho v roce 1998 kupoval, dostal jsem na něj záruku deset let a můj rýč stále ryje jako nový. Ale nový – stejně tak dobrý, už nejde sehnat.

3. Budu si hýčkat svůj mobilní telefon. Není chytrý, má starodávná tlačítka, ale nepípá na mě každou chvíli s nějakou aplikací, která mi oznamuje, že si mám skočit na záchod nebo naopak dodržovat pitný režim.

4. Budu zakládat zahrady, které budou alespoň trochu náročné na údržbu. Mám vyzkoušeno, že každý, kdo se alespoň část života hrabe v hlíně, stříhá lodyhy trav, zalévá zeleninu a protrhává plevel, nemá na lumpárny a podvody ani čas, ani sílu a dokonce ani motivaci.

5. Domluvil jsem s několika sousedy a kamarády, že zboží i služby budeme nakupovat zejména v blízkosti našeho bydliště a pokud možno od lidí, kteří rovněž bydlí v okolí. Nebudu si přitom vybírat toho, kdo bude nejlevnější, ale toho, kdo pro mě bude pracovat odpovědně a smysluplně. Pokud to takto bude fungovat, a ono určitě bude, rychle dojde k tomu, že kruh služeb se uzavře a své peníze tak brzo dostanu zpátky, abych mohl odpovědně a smysluplně provést službu někomu jinému.

6. Budu ignorovat automatické pokladny, které se objevují v některých supermarketech. Nezjednodušují mi život a přitom plíživým způsobem omezují zaměstnanost. Chci si při placení zažertovat s paní pokladní nebo jí jenom slušně říct, že samolepky nesbírám. Hlavně ale nechci, aby zůstala bez práce, protože bych musel ještě více pracovat, abych zvládal ještě více odevzdávat na daních.

7. Pokud z našeho hlavního města dorazí do mého města vynález inteligentních popelnic, které mají internetové připojení, aby samy mohly na skládce hlásit, že jsou plné, budu je ignorovat ze stejného důvodu jako automatické pokladny.

8. Budu důsledně promýšlet každý svůj krok, abych neřezal větev, na které sedím. Pokud uvidím souseda, který řeže svoji větev, budu ho včas varovat.

9. Budu naslouchat odkazům mých předků, kteří s takzvaným selským rozumem dokázali vést hodnotný a slušný život.

10. A to nejdůležitější jsem si nechal na konec – budu hýčkat svoji rodinu a dělat všechno pro to, aby naše rodinné vazby byly co nejsilnější, pevné a postavené na vzájemné důvěře a respektu vůči všem generacím.

A co vy? Jaká jsou vaše předsevzetí?

autor: Pavel Chlouba
Spustit audio