Buty: František

29. květen 2022

Ostravská skupina Buty je muzikantsky vyzrálá parta, která neustále srší vtipem, originálními písněmi i citem pro kvalitní texty. Letos slaví 36 let své existence.

Dnes se vypravíme za jednou z nejosobitějších skupin na české hudební scéně. Říká si Buty a je z Ostravy. Její hlavní dvojicí je duo Radek Pastrňák a Richard Kroczek, sestavu doplňuje jeden z nejlepších českých baskytaristů Petr Vavřík, hráč na dechové nástroje Milan Straka a klávesista Vlastimil Šmída.

Pro kapelu Buty jsou typické skvělé muzikantské nápady a hlavně laskavý humor plný člověčiny. Před listopadem 1989 byly Buty kapelou, která hrála šlapavý jazz ovlivněný soulem a discem, kterému se později začalo říkat acid jazz. V roce 1989 začali Pastrňák a Kroczek koncertovat se skupinou AG Flek a právě v tomto období vznikla většina staršího programu skupiny Buty, který se pak v roce 1992 objevil na méně známém albu Pískej si pískej, obsahujícím i hit Vrána. Radek Pastrňák ale v devadesátých letech opustil své milované jazzové pole a začal skládat chytlavé rockové skladby, které konečně získaly skupině Buty zasloužený úspěch. Buty objevily sílu obyčejné písničky, která vkusným způsobem zaranžována dokáže udělat s posluchači pravé divy, například píseň Tata si získala srdce mnoha fanoušků.

Oba protagonisté skupiny Buty, Radek Pastrňák a Richard Kroczek, hráli původně s tancovačkovou skupinou B-komplex. Zahráli si s ní na prvním ročníku pražského Rockfestu v roce 1986. O rok později přijeli už se svým souborem Buty a hned se stali laureátem Rockfestu. Dnes mají na kontě 8 alb, mnohá ocenění a hity.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.