Byl oderský farář Arnošt Hrabal více grafikem nebo knězem?

30. leden 2015

Byl více grafikem? Nebo byl víc knězem? Tohle je vlastně výstižný podtitul výstavy o Arnoštu Hrabalovi. Jeho kněžské poslání prolnuté s uměleckou dráhou prezentuje návštěvníkům Muzeum Oderska v Odrách na Novojičínsku. Nabízí jeden zajímavý lidský osud.

Poznáte tvář člověka, kterého fascinovaly sudetské lesy na severu Moravy a Slezska a který právě v nich čerpal inspiraci pro svá výtvarná díla. Působil třeba na faře ve Vésce u Oder.

Kritika o něm napsala, že to byl „ten, který posvětil moravský les". Kněz a grafik Arnošt Hrabal miloval krajinu severní Moravy a Slezska a svéráz sudetských farností, například už zmíněné Vésky. Inspirace z jesenických lesů se otiskla hlavně do jeho dřevorytů.

Ty a další výtvarná díla si až do května můžete prohlédnout na výstavě nazvané „Stojím v kruhu snivých stromů" v Muzeu Oderska v Odrách na Novojičínsku.

Součástí výstavy je překvapivě i sbírka Hrabalových dýmek. Vy se dozvíte, jak právě láska k tabáku a pokuřování souvisí s počátky jeho výtvarné dráhy.

Knězi a výtvarníkovi Arnoštu Hrabalovi jsme věnovali jeden díl našeho toulavého magazínu dobrých zpráv a zajímavostí Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

Spustit audio