Byl to takový podivín, říkají sousedé o muži, který měl doma sklad zbraní a výbušnin

19. srpen 2012

Devětadvacetiletý muž shromažďoval v panelovém bytě v Ostravě velké množství výbušnin a také zbraně. Například funkční samopal. Podle policistů zřejmě plánoval nějakou větší akci a připravoval odpálení bomby. Zatkli ho minulý týden, včera ho soudce poslal do vazby. A když ho tam eskorta vedla, na záběrech televizních kamer se vítězoslavně usmíval. Jaký je muž, který sympatizoval s norským vrahem Andersem Breivikem?

Nebezpečný muž bydlel zhruba uprostřed podlouhlého panelového domu o několika vchodech, na Jugoslávské ulici v ostravské čtvrti Zábřeh. Ale místní o něm moc nevědí.

„Ne, vůbec. On se stýkal jen s těmi, co tady jezdí auty. Taková nějaká zvláštní skupina,“ říká mladý tatínek, který veze dcerku v kočárku.

Kromě této party lidí, která k panelovému domu přijížděla autem, se s nikým jiným totiž moc nebavil. Sousedku na patře pomalu ani nepozdravil.

„Byl vídán, ale v podstatě tak samotářsky působil. A jestli pozdravil? Já jsem spíš ta, která zdraví první. Takže odpověděl. Spíš tak,“ říká.

Na bytě číslo šest je poměrně velký štítek se jménem. A ve dveřích několik provrtaných děr, které tu zůstaly po zásahu policistů.

„Předpokládám, že na kamerky asi, aby se zjistilo, jestli ty dveře nejsou na něco napojené,“ odhaduje sousedka, která si stejně jako desítky lidí z panelového sídliště si už může oddechnout.

Hrozilo jim velké nebezpečí. V bytě měl totiž mladý muž dokonce nastraženou i bombu z letecké pumy. Schopen odpálit ji byl zřejmě i na dálku. Při iniciaci dosáhne teploty až několik tisíc stupňů a prakticky nejde uhasit.

Psychiatr: Chtějí se stát slavnými

Podle psychiatra Jana Cimického bývá motivací podobných činů například to, že se jejich autoři chtějí stát slavnými.

„Na jednu stranu se proslavit a proslavit tedy, když neumím nic jiného, tak prostě se proslavit třeba nějakým násilím, které by se všemi otřáslo a které by byť všichni odsuzovali, ale všichni by si na to pamatovali,“ vysvětluje psychiatr.

Sympatie s norským mnohonásobným vrahem Breivikem policie odvodila od toho, že jeho jméno devětadvacetiletý muž používal při elektronické komunikaci. Další detaily ale vyšetřovatelé zatím nechtějí sdělit. A ani podrobnosti z výslechu.

Zatčený muž z Ostravska si pořídil i části policejních uniforem

„Po sdělení obvinění vypovídal, konkrétní údaje vám ale z taktických důvodů nesdělím. A z hlediska příčetnosti v rámci vyšetřování budou provedeny standardní znalecké posudky, zda muž je příčetný nebo není,“ říká ostravský kriminalista Radovan Vojta.

Na nebezpečný čin se mladý muž připravoval, testoval zbraně, jak doma, tak za městem a shromažďoval i policejní uniformy a další vybavení. Teď už je ve vazbě. Hrozí mu až osm let vězení.

autor: iha
Spustit audio