Byt Panklových, odkud Božena Němcová odešla jako nevěsta za svým manželem, se konečně dočká obnovy

28. září 2021 09:00

Víte, kde žila v dětství se svými rodiči malá Barunka Panklová, tedy budoucí slavná spisovatelka Božena Němcová? Teď jste si možná vzpomněli na Staré bělidlo v Babiččině údolí u Ratibořic na Náchodsku, rodina ale měla nedaleko zámku panský byt. Ten by se teď měl dočkat po mnoha letech obnovy.

Teď jsou před okny a dveřmi, odkud mladá Božena Němcová odcházela coby nevěsta za svým manželem Josefem Němcem, keře a stromy. Samotný byt je uzavřený kvůli špatné statice. Jeho další osud je závislý na chystané obnově sousedních stavení v hospodářském dvoře.

Čtěte také

Procházíme zámeckým parkem, všude je zeleň a za ní vykukují střechy. Ivan Češka, kastelán ratibořického zámku, nás vede na místo, které by se v budoucnu mohlo změnit.
„Ano, byli bychom za to velice rádi. Přicházíme právě k oranžerii, nebo jednoduše ke skleníku, v jehož těsném sousedství, v budově bývalé ratejny, se nachází byt Panklových. To znamená byt, ve kterém skutečně Božena Němcová, jako malé děvče a mladá dívka, bydlela."

„A odtud se v roce 1837 provdala za Josefa Němce."

Tím byla trošku zbourána má představa o tom, jak to tady chodilo. Protože vždy, když jsem šla za Boženou Němcovou, tak jsem mířila na Staré bělidlo.
„Staré bělidlo je literární obydlí rodiny Proškových, alias Panklových, kam je umístěn děj známé knihy Babička."

Čtěte také

Došli jsme až na takové nádvoříčko. Za námi je vysoký dům ratejny. Tady byl byt Panklových?
„Ano, okna a dveře úplně dole, to je byt Panklových pod ratejnou."

Klíče nemáme, ale všechno co je k vidění, lze spatřit okny.

„V současné chvíli, co se týče bytu Panklových a této přízemní části domu, bohužel nemůže být nic zpřístupněno veřejnosti z důvodů technických a převážně statických problémů. Dochází k poklesu kleneb a v rámci namáhání vodou také k narušení povrchů. Tudíž tento objekt čeká na zásadní rekonstrukci," říká Jiří Svoboda, investiční technik Národního památkového ústavu.

Čtěte také

Je pravda, že vlhkost je trochu cítit dokonce i venku. A to nejsme ani uvnitř.
„Ano. A jak je vidět, jsou sejmuta i okenní křídla, protože potřebujeme, aby ten prostor byl intenzivně větrán. Do jisté míry jsou dochovány původní prvky, jako jsou podlahy a sporák, který navazuje na chlebovou pec. Napravo jsou dveře do chodby od hlavního vstupu."

„A na druhé straně chodby je potom ještě jedna místnost. Celá chodba potom končí ve spižírně, ze které se právě přistupuje ke zmíněné chlebové peci," dodává Ivan Češka.

Obnova bytu rodiny Panklových nedaleko zámku v Ratibořicích na Náchodsku závisí na obnově sousedního hospodářského dvora. V něm by měl vzniknout archeologický depozitář Národního památkového ústavu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související