Byty OKD se do osobního vlastnictví prodávat nebudou

15. květen 2008
Zprávy , Zprávy

Společnost RPG, která spravuje byty OKD, v současné době neplánuje jejich prodej do osobního vlastnictví. Počet žádostí nájemníků o odkoupení přitom roste, dnes jich je kolem tří tisíc. Nájemníci se odvolávají na tři roky starý slib tehdejší společnosti Karbon Invest, že prodej bytů do osobního vlastnictví bude preferovat.

Mluvčí RPG Petr Handl potvrdil, že firma v nejbližší době nechystá žádnou formu privatizace bytů. "Je zbytečné tyto žádosti posílat, protože žádný odprodej bytů do osobního vlastnictví se momentálně nechystá. I nadále chceme rozvíjet koncept nájemního bydlení," řekl.

Zástupci nájemníků, kteří založili občanské sdružení BytyOKD.cz takové vyjádření odmítají. Odvolávají se přitom na tři roky staré prohlášení vlastníka skupiny Zdeňka Bakaly, podle kterého má mít přednost prodej bytů těm, kteří v nich bydlí.

"Nájemník si buď musí ten byt kupovat za cenu, která odpovídá té skutečnosti, že do něj nebylo investováno, nebo ten program musí zahrnovat investice, které ty byty opraví na takovou úroveň, která je financovatelná například hypotékou," řekl tehdy Bakala.

Pokud se nástupnická společnost RPG k tomuto prohlášení nehlásí, jde o neseriózní postoj. "Chlap když něco řekne, tak to platí. A když něco řekne byznysmen, tak to musí platit na sto procent. Chceme se setkat s vlastníkem. Nezajímá nás postoj RPG, ale zajímá nás postoj přímo pana Bakaly," říká mluvčí zhruba stovky tisíc nájemníků i sdružení BytyOKD.cz Roman Macháček.

Předseda Sdružení na ochranu nájemníků Jan Vozárik se ale ke slibu Zdeňka Bakaly staví opatrně. "Bylo to prohlášení staršího data, ještě Karbon Investu a závazné pro dnešního vlastníka být nemusí," upozorňuje Vozárik.

Nájemníky odmítavý postoj k prodeji bytů do osobního vlastnictví zaskočil. Někteří chtějí zatím vyčkat, jiní vyčkávání neplánují a chtějí podporovat aktivity občanského sdružení.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio