Bývalý krajský radní dostal u soudu sedmiletý trest

22. březen 2012
Zprávy , Zprávy

Zastupitel Moravskoslezského kraje za sociální demokracii Jan Stoklasa odešel dnes od Krajského soudu v Ostravě se sedmiletým trestem. Dostal ho za úvěrový podvod, kterého se dopustil spolu s kolegou Arnoštem Kudělou. Toho soud poslal do vězení na pět let.

Muži způsobili dvěma bankám škodu téměř 25 milionů korun. Společně s Arnoštem Kudělou ze společnosti F.N.B. vystavovali fiktivní faktury, na základě kterých dostali úvěr. Stoklasa se k trestu odmítl vyjádřit.

„Odvolání lze předpokládat velmi pravděpodobně, s ohledem jak na výrok o vině, tak zejména na trestní sazbu. Já si myslím – obecně vzhledem k tomu, co se dnes děje v naší společnosti a jaké případy se projednávají, že trest je na můj vkus trošku vysoko,“ řekl po rozsudku Stoklasův obhájce Radim Bartoň.

Státní zástupce Petr Kondělka je s rozhodnutím soudu spokojený, přesto si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. „Ta lhůta byla pouze proto, že u obžalovaného Stoklasy to bylo posouzeno jako jeden pokračující zločin, v závěrečném návrhu to bylo navrhováno kvalifikovat jako dva trestné činy, takže z toho důvodu to bude přezkoumáno, jestli to tedy je pokračující trestný čin nebo ne,“ vysvětlil Kondělka.

Někdejší vlivný sociální demokrat Jan Stoklasa přišel kvůli kauze předloni v lednu o místo na kandidátce ČSSD pro volby do sněmovny. Po tlaku spolustraníků pak rezignoval na funkci krajského radního, zastupitelem ale zůstal. Pozastavil také své členství v ČSSD.

autor: iha
Spustit audio