Candát s pórkovým přelivem a zeleninový salát

Dva týdny před Vánocemi asi málokdo z nás oplývá spoustou času. Proto vám tentokrát nabídneme menu, které může být dobrým tipem na rychlý oběd nebo večeři. Kuchařka Zdenka Navrátilová z ostravské restaurace Korunní nám předvede, jak na přípravu smaženého candáta s pórkovým přelivem a také na jednu z variant chutných zeleninových salátů.


Candát s pórkovým přelivem

Suroviny:
- candát
- pórek
- celer
- šunka
- bílé víno
- hladká mouka
- máslo
- olej
- tymián
- koření na ryby
- koření Aromat

Postup:
Připravíme si plátky candáta – čerstvého nebo rozmraženého a nejlépe vykostěného. Rybu posypeme kořením na ryby, obalíme v hladkém mouce a dáme smažit na pánev do většího množství rozpáleného oleje. Plátky smažíme z obou stran dozlatova. Mezitím si na další menší pánvi rozpustíme máslo, které zalijeme bílým vínem a necháme ho odpařit. Poté přidáme k máslu na nudličky nakrájený celer a pórek. Dusíme ho společně s nakrájenou šunkou a trochou vývaru, dochutíme tymiánem a kořením Aromat.
Osmaženou rybu přelijeme na talíři pórkovou směsí a případně dozdobíme úhlednými kousky zeleniny a citrónu. Podáváme s brambory připravenými na libovolný způsob.


Zeleninový salát

Suroviny:
- ledový salát
- lola salát
- červená paprika
- rajče
- okurka
- pórek
- čerstvý kopr
- Italská zálivka
- koření Aromat
- kysaná smetana

Zeleninový salát

Postup:
Papriku a rajče nakrájíme na kostičky, ledový salát na nudličky, lola salát stačí lehce do misky natrhat, kus si necháme také na přizdobení. Takto připravenou zeleninu společně promícháme a připravíme si italskou zálivku – 2 lžičky hotové směsi rozředíme s trochou vody a olivovým olejem. Zeleninu promícháme se zálivkou a přesuneme na talíř. Zvlášť v misce si připravíme kysanou smetanu s koprem a kořením Aromat, pokud je smetana příliš hustá, rozředíme ji troškou mléka. Ve finále smetanu naservírujeme shora na zeleninu a společně s bagetou podáváme. Dobrou chuť!

autor: čan