Carolyn Hillyer. Uhrančivá žena a umělkyně připomínající dávnou šamanku

16. srpen 2018
Barvy hudby

Měla jsem tu čest osobně se setkat s Carolyn Hillyer a realita předčila veškerá má očekávání. V Carolyn se snoubí nesčetně mnoho talentů, vědění a vyzrálé umělecké citlivosti – to vše vetkává do svých písní, obrazů a mystických příběhů, které připomínají naši dávnou osobní mytologii.

V úvodu uslyšíte píseň z jejího alba z roku 2015, které pojmenovala Vnoučata lůna. Je to Carolynino první sólové album po osmi letech. Písně, sestávající z ženských vokálů, obsahují silná generační ženská témata zasahující do dávné paměti. Tato písňová poselství byla sdílena a zpívaná na jejích workshopech a hromadných setkáváních. Píseň můžete vnímat jako ženskou modlitbu pro všechno a všechny okolo.

Carolyn Hillyer je všestrannou umělkyní. Svou kreativitu používá k nejrůznějším způsobům sebevyjádření. Maluje obrazy, vytváří umělecké instalace, které vystavuje po celém světě. Natočila řadu alb s jejími vlastními autorskými písněmi a texty, vyrábí bubny a další totemové rukodělné předměty. Celé její dílo provází inspirace pradávnou pamětí a silou našich předků, stejně se nechává inspirovat mytologií a podobami ženských posvátných archetypů. Carolyn také blízce kooperuje s různými domorodými šamany a kmenovými hudebníky. Udržuje si tak kontakt s autentickým kmenovým světem předků.

Dřívější alba Carolyn Hillyer (House of the Weaversand, Grandmother Turtle) stále zaujímají vlivné místo v žánru ženské posvátné hudby. Novější alba (Ice: The Cold Songs, Drum Songs from the Heathen Hills, The Cave od Elders) definují esenci jejího nevšedního pohledu na mystickou a mytologickou tématiku.

V roce 2010 se Carolyn vydala na Sibiř, kde se na společném koncertě blízce seznámila s ženami z kmene Nenets. Silné prožitky z této cesty vdechla do alba Ice, ze kterého si v našem pořadu můžete poslechnout píseň The Place where I may feed.

Hudba ze zapadlých vesnic: Nová alba, o kterých ještě uslyšíte – srpen 2018

Touré Kunda

Pořad Hudba ze zapadlých vesnic vám každý měsíc přináší novinky ze scény world music a folku. V srpnovém vydání uslyšíte americké trio Khruangbin, legendární senegalskou skupinu Toure Kunda společně s Carlosem Santanou a indickou zpěvačku Manika Kaur.

Carolyn založila mezinárodní ženský festival Thirteen Moons (Třináct měsíců) v Dartmoor a vydala několik fascinujících knih. Mezi nimi například věštecké ženské archetypální obrazy přadlen: Weaver’s Oracle (Orákulum přadlen) nebo Sacred House: Where Women Weave Words into the Earth (Posvátný dům: Kde ženy vetkávají slova do země). Velice zajímavá je publikace: The reindeer road (Cesta sobů) nebo také její osobní sbírka písní a textů: Nameless Drum (Bezejmenný buben).

Carolynina hudební tvorba je spjata s hudebníkem Nigelem Shawem, který během posledních 30 let vytvořil hodnotnou a různorodou sbírku nahrávek. V nedávné době sestavil sérii alb, která jsou inspirována něžnou a zároveň surovou pradávnou krajinou: „Dartmoor Journey, Dartmoor Roundhouse a Dartmoor Symphony“. Tato alba získala orchestrální světovou premiéru v roce 2010. Jeho tvorba zahrnuje také dynamičtější směry taneční hudby.

Nigel je spoluzakladatelem festivalových kapel Riven a Global. Vystupuje také s Bamboo Cedar Oak, bratrstvím mistrovských flétnových hráčů, mezi kterými jsou muzikanti jako Guillermo Martinez z USA a Hiroki Okano  z Japonska.

autor: Tereza Ghose
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.