Čas vyhrazený seniorům pro nákupy skončil. Jaká další uvolnění schválila vláda?

26. květen 2020 00:13

Otevření hranic, kadeřníci bez štítů, řidiči bez roušek. To jsou jen některá z opatření, která vláda uvolnila. Přečtěte si přehled sestavený serverem iRozhlas.cz.

Dneškem v Česku přestává platit omezení, podle kterého mohou do větších obchodů s potravinami, hygienickým zbožím, kosmetikou a drogerií v době mezi 8:00 a 10:00 jen lidé starší 65 let. Opatření z druhé poloviny března mělo ochránit seniory jako hlavní rizikovou skupinu před nákazou nemocí covid-19.

Roušky

Čtěte také

Kadeřníci, kosmetičky ani maséři nemusí ode dneška nosit dvojitou ochranu obličeje, mohou odložit štít. Měli by ale alespoň každé dvě hodiny měnit roušku. Roušku nebudou muset mít plavčíci či trenéři, kteří budou od ostatních lidí na dva metry, odložit ji mohou také řidiči veřejné dopravy, pokud nebudou v přímém kontaktu s někým dalším. Zaměstnanci nejen v kancelářích, ale i výrobních provozech, kteří od sebe budou dva metry, nebudou muset už také nosit roušku.

Povinnost nosit roušku ale stále platí v prostředcích městské hromadné dopravy a ve vnitřních prostorech.

Otevření hranic

Dneškem se otevírají všechny silniční a železniční přechody s Rakouskem a Německem, kontroly budou pouze namátkové. Nadále ale bude povinné při vstupu do země dokládat negativní test na nemoc covid-19, zároveň zůstává v platnosti opatření neumožňující vstup do Česka turistům.

Překračovat hranice na stanovených místech bude možné bez časového omezení. Pro lety v schengenském prostoru se budou moci využít letiště v Brně-Tuřanech, Karlových Varech, Ostravě-Mošnově, Pardubicích a Praze-Kbelích. Dosud byla pro mezinárodní lety otevřena pouze pražská Ruzyně.

Chytrá karanténa

Projekt takzvané chytré karantény od pondělí formálně náleží pod ministerstvo zdravotnictví. Dosud chytrou karanténu vedl 90členný centrální řídící tým zřízený pod armádou jako poradní orgán vlády vedený náměstkem Romanem Prymulou.

Školství

Do speciálních škol se budou moct vrátit děti se zdravotním postižením od 1. června. Účast žáků bude dobrovolná. Vláda tak podle ministerstva školství vyslyšela hlasy rodičů dětí s poruchou autistického spektra a dalšími hendikepy.

Čtěte také

Kabinet v pondělí také odsouhlasil další původně plánovanou vlnu postupného a dobrovolného otevírání středních a základních škol. Praktické vyučování na středních školách a konzervatořích může začít 1. června, přičemž bude na školách, zda možnosti využijí. Žáci druhých stupňů základních škol budou moct na konzultace či třídní hodiny od 8. června. Pro žáky bude docházka dobrovolná, pro školy pořádání akcí nepovinné.

Sociální odvody

Firmám do 50 zaměstnanců by stát mohl odpustit sociální odvody za červen až srpen. Zaměstnavatel by ale nesměl propustit víc než desetinu pracovníků a ve srovnání s březnem by nemohl snížit mzdy.

Sociální pojištění a příspěvek na politiku zaměstnanosti, které platí zaměstnavatel, činí 24,8 procenta pracovníkova výdělku. Prominutí těchto odvodů má být další podporou z kurzarbeitového programu Antivirus, z něhož se vyplácejí dva druhy příspěvků na náhrady mezd. Podle ministerstva práce má odpuštění pojistného - tedy takzvaný režim C z Antiviru – podpořit zachování pracovních míst.

autoři: tef , tif | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související