Časosběrná reportáž: Co všechno u seniorů napáchá strach z covidu

18. duben 2021

Vakcínu proti covidu už dostalo přes 500 tisíc lidí starších 80 let. Tempo očkování pomalu zrychluje, ale čekání na vakcínu bylo pro mnohé doslova utrpením. „Na vlastní kůži to prožila naše rodina. Mé mámě je 84 let a na očkování čekala dlouho. Odkládala proto jiné vyšetření, měla strach z nákazy. Skončilo to kolapsem a pobytem v nemocnici,“ říká autorka časosběrného Zaostřena redaktorka Andrea Čánová. A dodává, že podobnou zkušenost má bezpočet dalších příbuzných seniorů.

Čtěte také

„Na jaře loňského roku se můj bývalý dětský pokojík proměnil na šicí dílnu. Moje mamka Věra se rozhodla vrátit covidu úder – a alespoň pro rodinu a pár známých ušila několik roušek,“ vzpomíná.

Věra Čánová bývala učitelkou mateřské školy a jako malá holka zažila válku, takže má s čím srovnávat. Úplnou izolaci kategoricky odmítla, ostatně, ani to nešlo, protože má těžkou artrózu kolen, takže špatně chodí a potřebuje péči ostatních. Taky ale veselí pravnuček. Holky za ní chodily poctivě vždy s rouškou.

A pak vláda oznámila, že spustí očkování. Do centrálního registru se mohli přednostně zapsat právě senioři 80+, a tak se chystala i ona v Ostravě-Staré Bělé. 15. leden byl ten den „D“. „Nebudeme se tlačit mezi prvními, dostala jsem jasný pokyn, a tak jsme k počítači spolu usedly až někdy dopoledne,“ říká dcera Andrea. 

Bez vakcíny nechtěla k lékaří

Jenže dlouho se nic nedělo, a mezitím si seniorka občas postěžovala na bolest břicha. Pak to bylo častěji, přidaly se křeče, ale na odborné vyšetření nechtěla ani za nic. Zkoušeli jsme všechno, po dobrém i po zlém, nepomohlo nic, protože bez očkování měla strach.

Termín na očkování ale stále nikdo neposlal, respektive druhou smsku, která by potvrzovala registraci. „Mamka zkolabovala, museli jsme volat rychlou. Nakonec skončila v nemocnici s akutním zánětem žlučníku a dalšími potížemi,“ popisuje.

Čtěte také

Nakonec nešlo o vážné onemocnění, ale celá rodina byla opravdu vystrašená.

„Po pár dnech byla mamka zpátky doma. Pak dostala termín prvního očkování a konečně jsme na něj i jely. A snad za odměnu po tom martýriu – jsme při příchodu do očkovací místnosti vítkovické nemocnice potkaly zdravotní klauny.“

Po vakcíně neměla žádné komplikace, bez problému zvládla i druhou dávku. Očkovací certifikát se státním znakem má pečlivě schovaný v sekretáři. A případné přeočkování by jí vlastně vůbec nevadilo.

Poslechněte si celý časosběrný dokument Andrei Čánové, který točila celý rok se svou mámou Věrou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.