Část ukrajinských uprchlíků na Třinecku čeká stěhování

8. červen 2022

Několik desítek jich totiž už na začátku konfliktu našlo zázemí v rekreačním středisku třineckého Domu dětí a mládeže v Hluchové. A tam se v létě vrátí dětské tábory. Náhradní ubytování budou mít uprchlíci přímo v Třinci.

Tady je pokoj pro 8 lidí, taky pro tři, a tady je i místnost s tabulí, kde bývají kurzy češtiny, ukazuje paní Světlana zázemí horského střediska, kde ukrajinští uprchlíci našli útočiště už v březnu. „Přichází sem česká paní učitelka a učí nás českému jazyku,“ říká paní Světlana.

Čtěte také

Jsou tu jednoduše zařízené pokoje, dole je koupelna, se vším jsou tu spokojení, chybí ale mobilní signál. „Nejde tady internet na mobilu, ale jinak je vše v pořádku,“ dodává paní Světlana.

Horské zařízení je asi 5 kilometrů od nejbližší vesnice, Nýdku, kde děti chodí do školy. I Arťom a jeho o rok mladší kamarád. Říkají, že nejlíp jim jde matematika.

Ukrajinské děti v jejich dočasném domově už brzy vystřídají ty české, které se tu sjedou na letní tábory. Jen co skončí školní rok.

„V této chvíli, pokud se ptáte na Nýdek-Hluchová, je tam deset až patnáct dětí s maminkami. Dokončí školu do 30. června v Nýdku a následně už budou ubytovány v centru města. A my zase můžeme využívat tohoto zařízení pro děti z našeho města či regionu,“ říká primátorka Třince Věra Palkovská (SNK).

Ve městě teď žije kolem 250 běženců. Sehnat náhradní ubytování přímo v Třinci díky tomu, že už fungují finanční kompenzace státu, není problém. „Ubytovatelů je celá řada a v této chvíli si vystačíme. Myslím, že to velmi dobře funguje díky spolupráci, která je pro Třinec příznačná,“ připomíná, že řadu služeb, třeba jazykové kurzy, totiž v Třinci zajišťují dobrovolníci.

Spustit audio

Související