Čechův mlýn ve Šlovicích ukrývá unikátní elektroskanzen. Provází jím majitel mlýna i jeho syn

1. červenec 2022

Čechův mlýn ve Šlovicích je označován za jeden ze sedmi divů Rakovnicka. Stojí na břehu řeky Berounky, v čisté, téměř nedotčené přírodě Křivoklátska, která je jako stvořená pro vodáky, rybáře i plavce a samozřejmě i pro pěší turisty. Ti všichni se mohou ve mlýně zastavit a navštívit v něm unikátní elektroskanzen. Nás jím i jeho okolím provedl syn majitele mlýna Petr Čech mladší.

První zmínka o Čechově mlýně se objevila v kronice z roku 1549. Tehdy se v něm mlelo obilí pomocí mlýnských kamenů. V 19. století byl přestavěn na válcový mlýn. Později to byl i tak zvaný umělecký mlýn, protože si mlynáři nechávali jeho vybavení vyrábět od profesionálů.

Mlýn na mouku fungoval do začátku 20. století. Potom byl přebudován na malou vodní elektrárnu. „S tím nápadem přišel můj pradědeček Václav Čech, když se do mlýna přiženil. Rozhodl se udělat si tam malou elektrárnu a postavit nový mlýn jinde, v osm kilometrů vzdálené obci Slabce. A ten napájet elektřinou z té malé vodní elektrárny na dálku,“ říká Petr Čech mladší.

Mlýn potkal v padesátých letech stejný osud jako řadu jiných soukromých zařízení, byl znárodněn. Po deseti letech v něm došlo k havárii, kterou by bylo nákladné opravit, a tak byl jeho provoz ukončen. Rodině Čechů byl mlýn vrácen po roce 1989 v restituci.

„Můj tatínek v něm postupně všechno obnovil. Byla opravena zařízení, která se tam naštěstí zachovala a nebyla nijak poškozena. A v roce 1992 pak vodní elektrárna začala znovu vyrábět elektřinu,“ popisuje syn majitele mlýna.

Elektroskanzen představuje technologické unikáty

Petr Čech

Dnes funguje Čechův mlýn jako elektroskanzen, ve kterém návštěvníci mohou vidět, jak se kdysi elektřina vyráběla. „Uvidí tam především dva technologické unikáty. Generátor střídavého proudu od firmy Siemens, což byla tehdy technologická špička, dodaný Emilem Kolbenem. A potom dieselový motor od firmy Škoda, jednoválec s obsahem 20 litrů, to už je dnes také rarita,“ popisuje Petr Čech mladší.

Vystavena je tam ale i řada zajímavostí z počátků elektrifikace. Různé motory, jističe, vypínače, první elektrické pračky, zubní vrtačka, i ta na nožní pohon nebo elektrické vysavače, které prodával otec spisovatele Oty Pavla. „A máme tam i malý model elektrárny, na kterém je možné představit, jak se vlastně elektřina vyrábí."

Kouzelné je i okolí Čechova mlýna. Udělat si můžete třeba okružní výlet na Skryjská jezírka, což je unikátní přírodní rezervace, kde si voda udělala místo ve skalní puklině. Díky tomu je tam k vidění i malý vodopád. „A spojit to můžete s výletem do Skryjí, kde je muzeum Joachima Barranda, významného paleontologa, který proslavil Skryje tím, že tam v 19. století nacházel zkameněliny trilobitů. Mají tam dokonce i trilobití stezku,“ popisuje Petr Čech mladší.

Další zajímavosti o Čechově mlýně, elektroskanzenu i krásných místech v jeho okolí, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio