Čekající na autobus se dočkají důstojnějšího prostředí

4. květen 2012

V Třinci se ještě letos pustí stavaři do opravy čekárny tamního autobusového nádraží. Nejen že dostane nová okna, fasádu i celý interiér, ale rekonstrukce vyřeší i problém s bezdomovci, kteří lidem čekání na autobus znepříjemňují.

Už bylo na čase, říkají o chystané rekonstrukci lidé, kteří z třineckého nádraží pravidelně cestují. Čekání na autobus tam totiž není nic příjemného. A to nejen kvůli tomu, jak budova vypadá. Ošoupané dveře, rezivé rámy oken či podivné papundeklové dveře na toalety nejsou největším problémem.

Své o tom ví například Jiřina Samiecová. Nerada vzpomíná hlavně na zimu, na spoj vydrželi uvnitř čekat prý jen silné nátury. „Bývají tu hodně bezdomovci. Je to tu tak špinavé, je to strašné. Opravdu je to moc špatné. Staří lidé sem přijdou a hned odejdou. Nejhorší to bylo v zimě. Lidé nechtěli stát venku a tady se to tak scházelo. A policie přijede, odjede a nic se neřeší,“ říká.

Třinecká radnice o stížnostech na čekárnu ví. Její vedení slibuje, že se ještě letos lidé mohou těšit na důstojnější prostředí. Potvrdila to vedoucí odboru stavebního řádu Věra Pindurová.

„Výpravní budova je možná třiceti- čtyřicetiletá v poměrně tristním stavu. A to zejména z toho důvodu, že zároveň má v té vnitřní části veřejné záchody a začali se nám tam shromažďovat i bezdomovci. Takže vedení města má rekonstrukci budovy jako jednu z investičních akcí v letošním roce,“ dodala Pindurová.

Studie rekonstrukce je hotová. Městský architekt Boris Petrov míní, že problém s lidmi bez domova částečně vyřeší nový přístup k toaletám a k okénku s občerstvením.

„Veřejné WC bude přístupné zvenku, čili už se nebude mísit provoz čekárny s toaletami. Vznikne vlastně nová čekárna, více prosvětlená. Bude tam jen jedno takové občerstvení, zase prosklené – myslíme si, že pozitivnější, kam lidé přijdou už asi i rádi. Opraví se také prostory pro výdej jízdenek a zdržovna pro řidiče. Dá se tomu nová fasáda, nová skla, nové barevné řešení. Zabezpečí se to i proti pobytu bezdomovců, bude tam nainstalovaný kamerový systém napojený přímo na městskou policii,“ popisuje architekt.

Proměna autobusové čekárny v Třinci začne i skončí ještě letos.

autor: iha
Spustit audio