Celé Ústí nad Labem by se mělo stát bezdoplatkovou zónou. Radní k tomu udělali první krok

6. září 2018 07:46

Ústí nad Labem a sousední Trmice se pravděpodobně stanou takzvanými „bezdoplatkovými zónami“. Lidé, kteří se do takových zón nově přistěhují, nemají nárok na doplatek na bydlení od úřadu práce. Politici tak chtějí rozšířit opatření, které dosud platí jen v některých místech.

Politici chtějí rozšířit bezdoplatkové zóny na Ústí a Trmice, aby se pokusili v těchto městech zastavit obchod s chudobou.

V Trmicích zatím opatření platí od konce února ve dvou ulicích a dalších osmi domech. Podle starostky Jany Oubrechtové ze Starostů a nezávislých, která kandiduje i v nadcházejících volbách, se další noví lidé přistěhovávali do domů mimo tyto vymezené ulice. Navíc zaznamenala, že spekulanti skupují a opravují domy v okolí – vedení města má proto obavy z toho, že se chystá příliv dalších obyvatel.

Město Ústí nad Labem uvažuje o omezení výplaty doplatku na bydlení na celém území

02604556_47.jpeg

Informaci sdělila Lenka Jaremová z odboru kultury, sportu a sociálních služeb magistrátu. V Ústí platí opatření od konce února na 22 místech kromě obvodu Severní Terasa. Zákaz výplaty doplatků na bydlení na konkrétních adresách má zamezit obchodu s chudobou.

Stejné důvody uvedli podle mluvčí města Ústí nad Labem Romany Macové i ústečtí radní.

Vyhlášení bezdoplatkové zóny bude zřejmě trvat několik měsíců. Úředníci magistrátu musí žádosti ústeckých a trmických politiků posoudit, a to hlavně ve spolupráci s policií, a také se sociálněprávní ochranou dětí.

Teprve pak je možné vydat rozhodnutí, ke kterému se po dobu jednoho měsíce budou moci vyjádřit majitelé nemovitostí – úřad se pak musí s případnými připomínkami vypořádat, což také nějakou dobu potrvá. Následně vydá rozhodnutí, jak se s připomínkami vypořádal a do jaké míry vyhověl žádosti politického vedení měst.

Samotné opatření začne platit, až nabyde právní moci

Ústí chce postupovat podobně jako Kladno. Postup popsala Lenka Jaremová z odboru kultury, sportu a sociálních služeb, která kandiduje za hnutí UFO – jde o to, že se vymezí jakýsi okruh problémových oblastí, ke kterým se policie a sociální pracovníci vyjadřují. Jednotlivé okruhy ale dohromady pokryjí celé město.

V Ústí nad Labem aktuálně od konce února platí zákaz vyplácení doplatku na bydlení novým obyvatelům ve 22 lokalitách – například na sídlišti Mojžíř a ve velké části Předlic. Žádná bezdoplatková zóna naopak není na sídlišti Severní Terasa.

autor: hau
Spustit audio

Související