Celoroční odstřel divočáků spojený s odměnou počty zvířat nesnížil, vedl k opaku

1. listopad 2019 09:07

Peněžitá odměna ze státní kasy za každé zastřelené prase měla snížit počet divočáků. Zástřelné začali dostávat lovci už v roce 2017. Podle myslivců se ale letos ukázalo, že to mělo opačný efekt. Divočáci se kvůli většímu odstřelu začali víc množit.

Jejich činnost je vidět na louce nedaleko Dolního Bukovska na Českobudějovicku, která připomíná zorané pole. „To je názorný příklad, co divočáci dokáží udělat. V tomhle případě se jedná nejspíše o tlupu o více kusech černé zvěře, která tohle dokáže za jednu noc,“ ukazuje lesní hospodář Pavel Makovička.

Za to, že se divoká prasata v přírodě ještě víc přemnožila, může právě zvláštní nařízení ministerstva zemědělství. „Černá se začala střílet bezhlavě, střílely se i dospělé a velké bachyně, které vedly svoji tlupu, kde byl určitý řád,“ připomíná Pavel Pletka, jednatel Českomoravské myslivecké jednoty v Českých Budějovicích.

Čtěte také

„Tyhle bachyně odháněly loňské kňourky, pak v době chrutí přišel kňour, který si to zase dirigoval a nedovolil drobným kňourkům oplodnit drobné bachyňky. Kvůli odstřelu dospělých kusů nemáme dostatek kvalitních bachyň a potom dochází k oplodnění prakticky selat, která dávají zase drobná selata,“ dodává.

Myslivci se podle Pavla Pletky snaží nadále provádět řádný odstřel zvěře, ale v mnoha případech se setkávají s neochotou majitelů pozemků. Zatímco divočáků je čím dál víc, myslivců ubývá. I proto se stavy černé zvěře nedaří uspokojivě regulovat.

Spustit audio

Související