Centrální ostravský obvod chce nového nájemce oblíbeného Dětského ráje

21. květen 2019

Centrální ostravský obvod už začal hledat nového nájemce dětského centra. Nejpozději zítra vyhlásí výběrové řízení. Jde o Dětský ráj v Komenského sadech. Se současnými nájemkyněmi ukončí smlouvu k poslednímu červnu. Radnice tvrdí, že se tam například opakovaně rozléval alkohol ve větším množství, než dovolovala smlouva. Dosavadní provozovatelky to ale odmítají.

Dětský smích ještě stále zní areálem Dětského ráje. Rodiče ale mají strach, aby přes léto nezůstal zavřený. Místostarosta David Witosz (Piráti) ale ujišťuje, že nový nájemce musí zahájit provoz na začátku července.

„Když jsme celou záležitost začali řešit, řekl jsem jeden ze základních axiomů – že by rodiče vůbec neměli poznat nějakou změnu, co se týče kontinuity provozu,“ uvedl místostarosta.

Podmínky pro budoucího nájemce ale budou jiné než doposud. „Nedáváme tam žádnou částku, nebudeme to dotovat. Nájemce bude muset při výši svého nájemného zakalkulovat veškerou cenu údržby tohoto dětského areálu. A tím pádem budou ty podmínky rovnější,“ řekla starostka Zuzana Ožanová (ANO).

Ve hře je i možnost, že se do výběrového řízení zapojí i současné provozovatelky, a nájemce by se tak nezměnil. Vše si ale ještě chtějí pečlivě promyslet. „Za těch šest let víme, kolik stojí fungování veřejných prostor, o které se každý den staráme. A víme, jaké jsou náklady na tento provoz. Musíme tedy počkat na to, jaké podmínky budou nabídnuty,“ poznamenala jedna ze současných nájemkyň Petra Kunešová.

Na jejich podporu vznikla skupina na sociálních sítích a petice. „Jedna láhev není skutečný problém, ale jen záminkou. Ti lidé si za tu práci, kterou tam odvedli a kterou všichni vidíme, zaslouží trochu jiné chování,“ vysvětluje Martin Štěpnička, proč petici založil. Sám je jedním z rodičů, kteří s postupem radnice nesouhlasí. Petice podle něj měla včera odpoledne více než tisíc podpisů.

autor: pdu
Spustit audio