Centrální příjem ostravské fakultní nemocnice je konečně otevřený

11. říjen 2012

Byla to nejnáročnější oprava ve stoletých dějinách Fakultní nemocnice Ostrava. Tak se hodnotí rekonstrukce tamního centrálního příjmu. Probíhala za plného provozu a trvala tři roky.

Bylo to nakonec o několik měsíců déle, než se počítalo, protože nedlouho před dokončením stavební firma skončila v insolvenci a dělníci odešli od nedodělaného díla. Teď už má ale centrální příjem po kolaudaci a za pár dní začne naplno pracovat.

„Děvčata byla domluvena se stavaři – ve chvíli, kdy přistál vrtulník a bylo třeba ošetřit pacienta, tak tím, že ten hluk byl obrovský, jsme tam měli červený šátek, kterým se zamávalo a stavbaři věděli, že konec. A když se zamávalo podruhé, tak mohli zase začít pracovat,“ popisuje způsob dorozumívání se stavebními dělníky vrchní sestra Marie Hegarová.

Taková nouzová řešení jsou už minulostí. Oprava centrálního příjmu, kudy týdně projdou tisíce pacientů, je hotová. Už je zářící, moderní, jsou tam nové přístroje i například takzvaná expektační lůžka, která jsou pro pacienty velkým přínosem.

„Protože koho bolelo břicho a seděl na sedačce v čekárně a nebylo pro něho místo, tak to určitě ocení. Na neurologickou ambulanci se dostavují pacienti vysokého věku, kteří třeba nejsou v přímém ohrožení života, ale mají opravdu závažné potíže, silné bolesti. A i to, že pacient si ještě před vyšetřením v klidu lehne, bude mít kolem sebe sestru, bude vědět, že je o něj postaráno, bude určitě obrovským přínosem,“ vysvětlil primář Stanislav Jelen.

V novém centrálním příjmu je mimo jiné také vyvolávací systém jako v bance. A to znamená už žádné dohadování a předbíhání. Do jednotlivých ambulancí budou lidé chodit podle přidělených čísel. Akutní případy ale mají samozřejmě přednost.

autor: iha
Spustit audio