Centrum Opavy už podvanácté ovládly organizace, které poskytují sociální služby

15. červen 2017

Vždy na konci jara se v Opavě sejdou zástupci téměř všech organizací, které v této části regionu pomáhají potřebným. Akce nazvaná Den sociálních služeb si velmi rychle získala popularitu, protože zájemcům nabízí to nejdůležitější – informace. Stánky a stany vyrostly jako vždy na opavském Horním náměstí.

Je to vlastně takový zvláštní jarmark. Je tady obří stan, spousta dalších stánků, zájemci se dozvědí, jaké sociální služby se v Opavě a v okolí vůbec poskytují. A můžete i obdivovat nebo ještě lépe koupit výrobky zdravotně postižených.

„Přijeli jsme z Dolních Životic. Máme tam dílnu, která se jmenuje STD EMA. Jsou tam muži a ženy s mentálním postižením, pečeme různé výrobky, děláme svíčky, mýdla, šijí se tam panenky,“ vyjmenovává zástupkyně neziskovky u svého stánku.

Je to už dvanáctý ročník této akce, která vždy vzbudí velkou pozornost ještě předtím, než se stánky otevřou.

„Tady vám nabídneme kávu, vynikající preso, koláče upečené v ANIMA VIVA a sýrové tyčinky,“ zve paní u stánku sdružení, které pomáhá mentálně postiženým. „Aby mohli získat dobré zaměstnání,“ dodává.

Ptali jsme se i náměstka hejtmana Josefa Stiborského (KDU-ČSL), jak vnímá úroveň sociálních služeb. „V Opavě je opravdu široká nabídka. Jsem přesvědčen, že v podstatě každý, kdo má nějaký problém, tu svou správnou službu určitě najde. Samozřejmě máme ještě nedostatky, ale víme o nich a snažíme se průběžně odstraňovat,“ řekl náměstek.

Nedostatky podle něj nejsou ani tak ve financích, jako spíše právě v pokrytí některých typů služeb. Jako příklad uvedl nedostatky v pokrytí služeb pro lidi s poruchami autistického spektra. „Tam víme, že máme ještě nedostatek, ale snažíme se jej řešit,“ ujistil.

autor: mrk
Spustit audio