Centrum provázení za rok fungování pomohlo 130 rodinám, teď má nové prostory

31. srpen 2021 07:20

Centrum provázení v ostravské fakultní nemocnici má nové prostory. Přestěhovalo se přímo na kliniku dětského lékařství. Jeho pracovnice jsou teď nablízku rodičům, kteří si od lékařů vyslechli závažnou diagnózu svého dítěte.

Centrum provázení založila v roce 2014 Společnost pro mukopolysacharidosu, která tak zúročila 25 let zkušeností s podporou rodin dětí s těžkými metabolickými poruchami. Funguje u fakultních nemocnic v Praze, Hradci Králové, Brně a v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí.

Je to 8 měsíců od zjištění diagnózy Lukáše, akutní lymfoblastické leukemie. Centrum provázení jeho mamince Janě Konárkové pomáhá vše zvládnout od samého začátku, kdy ještě v době covidu nastoupil na intenzivní léčbu.

„Mohla jsem se opravdu vypovídat, protože jsem neměla komu. S partnerem to bylo po telefonu pravidelně, ale prostě v ten moment potřebujete mít někoho u sebe. To byla rána, sdělilo se to a musíte prostě bojovat,“ říká maminka.

V ostravské fakultní nemocnici funguje centrum provázení zhruba rok, podpořilo už přes 130 rodin. Je jim nablízku hned od zjištění diagnózy.

„V tu chvíli – výzkumy potvrzují a naše praxe také – dochází až k takovému zastření mysli těch rodičů, kteří přestanou mít schopnost v tu chvíli vnímat vše, co jim ten lékař říká. A pracovnice provázení působí jako partnerky lékařů a poskytují rodičům to, co v tu chvíli potřebují. Podporu, krizovou intervenci, stanovení určitého smysluplného harmonogramu dalšího vývoje,“ říká zakladatel a vedoucí center provázení v Česku Jan Michalík.

To v Ostravě teď přitom začalo působit v nových prostorách, z druhé strany areálu se centrum provázení přestěhovalo přímo do přízemí kliniky dětského lékařství. „Snažili jsme se prostory vymyslet tak, ať každý ten prvek, který tady je, je využitý terapeuticky a máme tady i koutek pro děti a s rodiči tady probíhá konzultace,“ popisuje vedoucí ostravského centra provázení Iva Kuzníková.

Podobných center provázení v Česku funguje zatím pět.

Spustit audio

Související