Centrum zaměřené na lidi s roztroušenou sklerózou má v Ostravě nové zázemí

20. únor 2019

Ostravská fakultní nemocnice zrekonstruovala centrum pro pacienty s roztroušenou sklerózou a připravuje jeho další rozšíření. V současné době tu léčí přes 2 200 pacientů a ročně diagnostikují zhruba 200 nových. Ostravské centrum je jediným v kraji. Nabízí možnost absolvovat většinu vyšetření na jednom místě a léčbu včetně biologické.

„Určitě je důležité nemoc přijmout jako součást svého života, ona neodejde. Jsou dny, kdy je líp, kdy je hůř... Ale hlavně pohyb a psychika je u této nemoci velmi důležitá,“ vzpomínala před časem jedna z pacientek a předsedkyně ostravské Rosky, organizace, která nemocné sdružuje. Naděžda Nováková se s roztroušenou sklerózou pere už desítky let.

Lék na vyléčení roztroušené sklerózy zatím není. „Od loňského listopadu máme k dispozici hned dva nové léky na roztroušenou sklerózu. Je nutno si ale uvědomit, že zatím všechny léky, které do praxe přišly, jsou léky, které dokážou pouze zpomalit průběh nemoci a zmírnit její aktivitu,“ říká vedoucí centra pro pacienty s roztroušenou sklerózou Pavel Hradílek.

Prostory centra jsou teď větší a už od dubna by zdejší tým měli posílit i noví lékaři. Přínos by měli pacienti poznat i na objednávacích lhůtách. „Aktuálně je čekací doba dva až tři měsíce, na vyšetření u nás záleží, jak je ten stav akutní. Předpokládáme, že jakmile doplníme personál, tak bychom se určitě mohli s tou dobou dostat pod jeden měsíc,“ dodává Hradílek.

Roztroušená skleróza je nejčastěji diagnostikována u mladých lidí. První příznaky přitom mohou být velice různorodé. „Urologické potíže, depresivní, únava. Také motorické příznaky, ochrnutí nebo snížení síly, nějaké mravenčení... Je to široká paleta,“ říká lékařka centra Olga Zapletalová.

autor: iha
Spustit audio

Související