Ceny plynu rostou. V Chrastavě zvažují vybudování záložního zdroje vytápění LTO

13. květen 2022 15:58

Obyvatelům Chrastavy, kteří jsou napojení na centrální vytápění, skokově vzrostly výdaje. Teplo jim zdražilo o více než 100 %. Město proto zvažuje výstavbu záložního vytápění lehkými topnými oleji.

Čtěte také

Město Chrastava plánuje pořízení záložního zdroje pro centrální vytápění. Byty v panelových domech i další budovy by mohla vytápět pomocí lehkých topných olejů. Radnice tak reaguje na růst cen plynu, které ovlivnila i válka na Ukrajině.

Obyvatelům sídliště Střelecký vrch i městským organizacím, které jsou napojené na centrální vytápění, totiž výdaje za teplo skokově vzrostly. Oproti roku 2021 na více než dvojnásobek. Někteří lidé, zejména senioři, tak začínají mít s platbami potíže.

Náklady na modernizaci centrální kotelny a vybudování zásobníku odhadli projektanti na zhruba 7 milionů korun. Výstavbu by měla financovat radnice. „Je potřeba se orientovat koncepčně na něco, co do budoucna bude spolehlivé. To jsou údaje zveřejněné v květnu 2022, podle nich vycházejí lehké topné oleje o asi 20 % lépe, než je to při cenách plynu,“ řekl Českému rozhlasu tajemník městského úřadu Miroslav Chvála.

Chrastavští zastupitelé budou o záměru jednat v pondělí 23. května 2022.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související