Čerstvá vajíčka z vlastního chovu? Pořiďte si vlašku nebo leghornku, doporučuje chovatel

26. duben 2023

Pokud si ale chcete pořídit slepice, které budou dobře a dlouho snášet vejce, pořiďte si vlašku. To je plemeno, které určitě znáte z vesnického dvorku u babičky. Výborné jsou i leghornky nebo  šumavanky. To je národní české plemeno spolu s českou slepicí.

Jiří Herynek chová slepice více než dvacet pět let. Založil dokonce Klub chovatelů bantamek, což jsou drobné slepice vhodné spíše pro okrasu.

Soutěžte do konce dubna o zahradní traktůrek Vari RL 120H v hodnotě 100 000 Kč!

Soutěžte o zahradní traktůrek Vari RL 120H v hodnotě 100 000 Kč!

V českých chovech kralují hybridní slepice neboli hybridky. Ty mají sice velkou nosnost, ale také se mnohem rychleji vyčerpají. Po devíti měsících ve velkochovu se nahrazují mladými nosnicemi.

„Ty staré si můžete odkoupit a ještě vám třeba dva roky poslouží u vás na dvorku,“ míní chovatel. Pokud ale chcete, aby vám slepice vydržely aspoň pět let, pořiďte si kvalitní standardní plemeno. Sice nebudete mít tolik vajec denně, zato vám vlaška nebo leghornka mnohem déle vydrží v dobré kondici.

Kolik vajec slepice ročně snese? Když chcete nosnici od kuřátka, kdy se pozná, že je to opravdu slepice, a ne kohout? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související