Červená čočka dušená v kokosovém mléce s basmati rýží a grilovaným lilkem

Recept od šéfkuchaře Václava Bodnara na červenou čočku dušenou v kokosovém mléce s basmati rýží a grilovaným lilkem.

Ingredience na 4 porce:

Červená čočka – 2 malé hrnky
Římský kmín celý (nezaměňovat s tradičním kmínem!) – ½ čajové lžičky
Čerstvý zázvor – velikost vlašského ořechu
Šalotka – menší 2 ks
Chilli paprička – 1 ks menší
Česnek – 2 stroužky
Mrkev – 1 střední
Rajče – 2 ks
Olivový olej (extra virgine) – 4 polévkové lžíce (může být více)
Mletá kurkuma, směs koření – garam massala, mletý koriandr – vše po čajové lžičce
Zeleninový vývar – 0,2 dcl
Sůl, pepř – dle potřeby
Kokosové mléko – 0,2 dcl
Koriandr čerstvý (nezaměňovat za jinou bylinku) – 1 malý svazek
Basmati nebo jasmínová rýže – 2 malé hrnky
Lilek – 1 menší kus

Postup:

Na olivovém oleji lehce restovat římský kmín, přidat najemno nasekanou šalotku, jemně nasekaný zázvor a chilli papričku. Vše restovat minutu do zpěnění, poté přidat nasekaný česnek, nakrájenou mrkev na malé kostičky ve velikosti čočky, vše spolu orestovat. Poté přidat překrájená rajčata, kurkumu, koření garam massala a mletý koriandr. Vše orestovat a přidat čočku. Krátce spolu restovat a zalít lehce zeleninovým vývarem. Vše osolit, přidat špetku pepře a vařit v malém množství tekutiny do skoro měkka. Poté přidat kokosové mléko a vše vařit do měkka. Na závěr přidat sekaný koriandr fresh a dochutit solí a pepřem.

Dušená basmati rýže – z mého pohledu je nejlepší příprava v rice makeru, pro toho, kdo jej nemá, je postup následující – rýži propláchnout ve studené vodě, vložit do hrnce a zalít studenou vodou v poměru 1:1. Nechat půl hodiny stát, rýži přivést k varu a pozvolna za občasného míchání vařit 2 minuty. Poté rýži přiklopit pokličkou a nechat stát v teple 10 minut. Po uplynutí doby rýži rozhrábnout a ihned servírovat.

Grilovaný lilek – lilek nakrájet na plátky, lehce osolit a nechat 5 minut vypotit (musí ztratit přebytečnou vodu). Poté plátky osušit, potřít olivovým olejem a zprudka grilovat z obou stran 3 minuty. Po „označení“ na grilu plátky lehce opepřit čerstvě mletým pepřem a lehce potřít olivovým olejem ochuceným strouhaným česnekem.

Servírování na talíř – první dát dušenou rýži do formičky, lehce „udusat“, odstranit formičku, přidat dušenou red čočku vedle rýže, ozdobit lilkem a plátkem chilli papričky s lístky čerstvého koriandru.