Červenému kříži v kraji se daří. Pomáhá na akcích i ve vzdělávání v první pomoci

25. srpen 2016
Dobré odpoledne

Dobrovolníci i profesionální záchranáři mají o práci pro Český červený kříž v regionu stále zájem. Například v porovnání s Jihomoravským krajem je na tom zdejší organizace mnohem lépe. A to co do počtu členů i financí. Členové moravskoslezského Červeného kříže pomáhají hlavně na akcích a soustředí se i na prevenci.

„Nejprve bych zkusila tep na krku, pak bych nasadila náustek, vdechla a asi masírovala srdce. Určitě bych zmatkovala, protože by to bylo stresující vidět takhle člověka, který třeba nedýchá,“ popisuje svou představu paní Pavla Machová z Ostravy.

Právě kurzy první pomoci jsou v podobných situacích klíčové. „Někteří lidé první pomoc třeba trošku umí nebo se s ní setkali, ale někteří se bojí, aby neublížili. Tam jde fakt o tu fyzickou stránku věci osob, kteří tu první pomoc poskytují a říkají si, co kdybych nějakým způsobem ublížil, tak radši do toho nejdu,“ říká šéfka ostravské pobočky ČČK Lydie Poledníková.

U silniční nehody se ocitl například i pan Lumír Maláč z Ostravy. Zkušenost ho utvrdila v tom, že ČČK má podle něj má svůj význam. „Skutečně do povědomí především mladé generace dostat tu potřebu vědět, jak se zachovat ve chvíli ohrožení života,“ říká.

Právě kvůli tomu je důležité, aby měla organizace dostatek kmenových záchranářů. Kromě kurzů zajišťují taky zdravotní pomoc na různých akcích nebo pomáhají při krizích, jako jsou povodně.

„Těch máme kolem té tisícovky, takže když vznikne ta situace, tak to musí být tak, abychom zajistili zase i střídání a tak dále. Dejme tomu, že pětinu z toho můžeme využít,“ vysvětluje Lydie Poledníková.

Dodává, že dobře si v našem kraji vedou i dobrovolníci. V regionu jich je přes 200 a většinou pomáhají hlavně v ošacovacích nebo ubytovacích centrech.

autor: Dominika Škrabalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.