„Červený kostel“ si prohlédli i uprchlíci z Ukrajinského klubu. Díky ADŘE

Netradiční pohled na Liberec z ochozu věže novorománského kostela svatého Vincence z Pauly na Perštýně nabídla včera Noc kostelů.

Do projektu se letos v Liberci zapojilo 12 kostelů a modliteben, v celém Libereckém kraji jich bylo přes 70. “Cílem Noci kostelů je přivést lidi do kostelů, modliteben, případně dalších objektů různých církví a ukázat jejich duchovní, ale i architektonickou a uměleckou hodnotu,” vysvětlila náměstkyně hejtmana pro kulturu a památkovou péči Květa Vinklátová.

Liberecký kostel sv. Vincence z Pauly postavený na konci 19. století, který většina Liberečanů zná díky jeho fasádě jako “červený kostel”, patří Církvi adventistů sedmého nebe. V 70. letech minulého století ho koupila za 30 tisíc korun jako ruinu a vlastními silami si pak adventisté kostel zrekonstruovali.

Kostel sv. Vincence z Pauly zná díky jeho fasádě většina Liberečanů jako “červený kostel”

Do Noci kostelů se “červený kostel” zapojuje pravidelně, letos tam zároveň připomněli 30 let svého působení v Česku mezinárodní humanitární organizace ADRA, kterou právě tato církev založila. “Už odpoledne jsme sem pozvali Ukrajinský klub, což je projekt, který organizujeme ve spolupráci s libereckou knihovnou,” řekl vedoucí dobrovolnického centra ADRA Michal Čančík.

V podvečer se kostel otevřel pro veřejnost, do otevřených dveří mířily desítky lidí. “Chodíme každý rok do jiného kostela, nejsme věřící, a tak je to pro nás příležitost si kostel prohlédnout a podívat se i tam, kam bychom běžně nemohli,” řekla jedna z návštěvnic, která na prohlídku dorazila i s dětmi.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související