Červený zámek v Hradci nad Moravicí už má nové střechy

1. říjen 2018 10:30

Červený zámek v Hradci nad Moravicí už získává původní historickou podobu. Pokračuje kompletní rekonstrukce této významné památky, která by měla skončit v příštím roce. Jenom první dvě etapy, opravy střech a vnějších prostor, budou stát téměř 60 milionů korun.

Už od roku 2015 tady vládnou stavební firmy, ale červená část hradeckého zámku už postupně vypadá tak, jak by měla.

„Když se podíváme na celý areál, tak už vidíme nové střechy nad částí, kde je koncertní sál, takže to chytlo i ten památkářský vzhled. Taky je hotová celá vstupní brána, chybí už jen osazení některých kovářských prvků,“ potvrdil kastelán Radomír Přibyla, který kandiduje v komunálních volbách v Hradci nad Moravicí za KDU-ČSL.

Kompletní je také hodinová věž s pozlaceným kohoutem na vrcholu. „Měl ulomenou nožičku. Jsou tam i střely zřejmě z druhé světové války – otisky vystřelených kulek jsme tam nechali,“ dodává kastelán.

I nádvoří postupně začíná vypadat jako zámecká dvorana, pak budou na řadě vnitřní prostory. Slavnostní otevření po dokončení hlavních prací plánuje kastelán na přelom jara a léta. Ve velkém stylu.

„Chtěl bych vlastně udělat jedinou operu Fidelia, kterou jsme tady s opavským divadlem v 90. letech jednou dělali. Bylo to úžasné představení,“ vzpomíná Přibyla.

Co si na opravu zřejmě bude muset ještě počkat, je zámecká vyhlídka. Problémy s podložím a statikou jsou větší, než se původně čekalo.

autor: mrk
Spustit audio

Související