České ragby je jako Popelka, která potřebuje nazout sedmičky

6. říjen 2015

V těchto dnech probíhá mistrovství světa v ragby, k jehož favoritům patří tradičně nejlepší Nový Zéland. A právě tam sbíral před lety první zahraniční hráčské zkušenosti trenér Jan Macháček, kterému se přezdívá Jaromír Jágr českého ragby. U nás je podle něj tenhle sport zatím Popelkou, která potřebuje nazout ten správný střevíc.

Jan Macháček hrál jako profesionál vedle Zélandu i v Anglii nebo ve Francii a dnes jako trenér vychovává novou generaci českých hráčů. Budoucnost českého ragby vidí v sedmičkách, ve hře v menším počtu hráčů, která je od příštího roku novým olympijským sportem. Sedmičkové zápasy budeme moci sledovat na olympiádě v roce 2016 v Riu de Janeiro. „Ragby je u nás už od roku 1926, kdy ho k nám přinesl Ondřej Sekora. I po skoro devadesáti letech je pořád Popelkou. Češi jsou velcí fanoušci zahraničních týmů, ale chybí tu domácí ambice. Ve světě už ragby v popularitě dotahuje kopanou a já doufám, že se tenhle vývoj dostane i přes naše hranice.“ Jak potvrzuje sportovní redaktor Radiožurnálu Mirko Vasič, ragby zatím není příliš vidět: „České ragby se v médiích objevuje minimálně, pouze když hraje reprezentace. Přitom je to velmi dynamický sport, ve kterém se stále něco děje. Problém je možná v tom, že většina lidí nezná jeho pravidla, a tak nechápe, co se vlastně na hřišti děje a proč.“

Ačkoliv si lidé ragby nejčastěji představí jako chumel těl válejících se po zemi, jde o gentlemanský sport, ve kterém je zásadní týmovost, čest, férovost a vzájemný respekt. Na hřišti je úplně jiná atmosféra než třeba ve fotbale, pokračuje Mirko Vasič: „Když je třeba nějaký faul a hráč jde za rozhodčím, oslovuje ho pane a vše probíhá v rámci klidné diskuse. Vyslechne si jeho hodnocení, nechá si to vysvětlit a v klidu odejde.“ Na ragby u nás sice zatím chodí hlavně kluci, ale třeba v Americe je ragby největším ženským univerzitním sportem. Podle Jana Macháčka má i u nás holčičí ragby zdaleka největší nárůst. „Pro holky je to jedna z nejlepších sportovních příprav. Je tam hodně atletiky, gymnastiky a úpolů.“ Poslechněte si více v rozhovoru.

03486564.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka