České stopy v Krakově

24. červenec 2020

Do historické rezidence polských králů se po českých stopách v červenci před šesti lety vydala Eva Lenartová s polskou publicistkou Martynou Radlowskou-Obrusnik.

Krakov. Až sem za vlády knížete Svatopluka sahala Velkomoravská říše. Dnes je druhé největší polské město metropolí Malopolského vojvodství v jižním Polsku. Do Starého Města vstupujeme Florináskou bránou, obdivujeme zachovalý barbakan, ale máme jiný cíl. Chceme se co nejvíce dovědět o Janu Matejkovi, slavném polském malíři obřích pláten, ilustrujících uzlové body polské historie. Proč? Protože jeho otec byl Čech.

 
 
Připravily: Martyna Radlowska-Obrusnik, Eva Lenartová
Natočeno: 2014

Muzeum Jana Matejka najdeme na Floriánské ulici v domě číslo 41, který rodině Matejků patřil od roku 1749. V roce 1838 se právě tady Čechovi Františkovi a Němce Kateřině narodil syn Jan. Od průvodce se o Matejkovi dovídáme ledacos zajímavého. Kupříkladu i to, čím malíř vyvolal žárlivou scénu své ženy Teodory. Za „velkým“ Matejkovým umění musíme do Sukiennice.

Pohled na Barbakán od Floriánské brány, Krakov

Ve stylové kavárně máme další den schůzku s Jackem Baluchem. Známý polský literární historik, překladatel českých knih a popularizátor české literatury, který zemřel loni 3. července, byl tehdy ve viditelně dobré náladě. K našemu česko-polskému tématu přidal společné svaté, malíře Vlastimila Hofmana, stíhacího pilota Josefa Františka a poslal nás hledat budovu krakovského arestu, kde byl zavřený Jaroslav Hašek. 

Krakov

Protože jsme se hledáním dost zdržely, letem světem jsme proběhly Wawelem a spěchaly na setkání s dalším polským bohemistou Leszkem Mazanem. Krakov je českým městem, prohlásil známý čechofil na uvítanou. Věřte nevěřte, když jsme město opouštěly, myslely jsme si totéž….

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.