Česko je velmocí ve výrobě malých letadel, máme být na co hrdí, říká pyšně konstruktér letadel

7. prosinec 2022

„Každý nadhled, i ten z letadla, se v životě hodí,“ komentuje pobyt ve vzduchu Jiří Sklenář. V Apetýtu byl hostem Jarky Vykoupilové. Poslechněte si rozhovor!

Jiří Sklenář

„Pilotní průkaz můžete získat už v 17 letech, samostatné lety pod dozorem instruktora můžete dělat od 15 let,“ vysvětluje amatérský pilot a konstruktér letadel ze Slováckého aeroklubu v Kunovicích.

Nejen v konstruování letadel, ale i dalších oborech platí, že abychom se posunuli vpřed, tak je nutná invence, nové výzkumy, metody a materiály. „Změnilo se poměrně hodně. Začaly se používat kompozitní materiály, uhlík, kevlar,“ míní Sklenář.

„Z rozboru nehod vyplývá, že 96 % všech nehod způsobuje lidská chyba. 4 % jsou ty ostatní vlivy – technické závady, počasí a podobně. Je snaha ty lidské chyby eliminovat, třeba právě díky zlepšení navigace, přístrojů. Dnes už si pilot může on-line za letu zjistit, do jakého počasí se v následujících minutách nebo desítkách minut dostane, tak to může pomoct velice výrazně omezit nehody a případně nějaké katastrofy.“

Česko je velmocí ve výrobě malých letadel, takže máme ve světě dobré jméno v této oblasti. „V Česku je několik desítek firem, které vyrábí malá letadla, ať už to jsou ultralehká letadla nebo letadla kategorie Light Sport Aircraft. A je to vždycky pěkný zážitek, když jezdíme na výstavy po světě. Mezinárodní výstavy civilní letecké techniky Aero Friedrichshafen se moji zaměstnavatelé účastní pravidelně,“ komentuje Sklenář úspěch našich letadel v zahraničí.

Jak se mu spolu s bratrem podařila výroba kopie historického letounu? Co vyžaduje zvládnutí pilotních zkoušek? Poslechněte si záznam rozhovoru – najdete ho na portále či v aplikaci mujRozhlas.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související